Izvor: JUGpress.com, 23.Dec.2019, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlijki Emiliji Stojanović stipendija za “Žene u nauci”

NIŠ

Aleksandra Barać iz Beograda, Nevena Veličković iz Novog Sada i Emilija Stojanović iz Niša  proglašene su za ovogodišnje dobitnice nacionalnih stipendija u okviru prestižnog međunarodnog programa „Za žene u nauci“. One su na ceremoniji održanoj  u Vladi Republike Srbije nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima mikrobiologije-infektologije, genetike i eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom. Stipendije u vrednosti od po 5 >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << hiljada evra namenjene su realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

                      Među dobitnicama ove prestižne nagrade je i Nišlijka Emilija Stojanović. Ova mlada naučnica pohađa dva programa doktorskih studija, na drugoj je godini smera Eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom na  Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i na završnoj je godini Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Profesionalno se bavila košarkom i bila je član juniorske reprezentacije.  Njena istraživanja na polju medicine sporta su bazirana na proceni fiziološkog opterećenja i fizičkih zahteva tokom takmičenja, ispitivanju idealnih nutritivnih strategija, kao i na unapređenju specifičnih testova za procenu agilnosti i aerobnog kapaciteta. Autor je i koautor 16 radova objavljenih u međunarodnim časopisima.

                  Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već devet godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L'Oreal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaja da nastave da se bave naukom u Srbiji.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.