Nišlije plaćale grejanje i sugrađanima sa enormnom potrošnjom, a da to nisu ni znale

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jan.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije plaćale grejanje i sugrađanima sa enormnom potrošnjom, a da to nisu ni znale

U izveštaju državnog revizora o Gradskoj toplani navodi se da je ovo preduzeće u 2016. godini, bez ikakve konsultacije ili obaveštenja, oko 5,6 miliona dinara naplatilo građanima koji realno nisu potrošili kilovate u tom iznosu. Kako navodi DRI, Nišlije koje se greju preko Toplane platile su i deo potrošnje svojih sugrađana koji su imali enormno veće račune zbog energetske neefikasnosti zgrada u kojima žive, ali i gubitaka na mreži i neispravnih podstanica.

Prihode >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za oko 1,2 miliona potrošenih kilovata koji su isporučeni korisnicima koji su potrošili više od 120 % Toplana nije zabeležila, te je ovaj trošak “pao” na ostale koji imaju daljinsko grejanje, navodi se u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslavanja JKP Gradska toplana.

Preduzeće nije u toku 2016. godine evidentiralo prihode u iznosu od 5.565.000 dinara po osnovu isporučene toplotne energije od 1.212.937 kWh/m3, korisnicima čija je specifična potrošnja iznad prosečne mesečne potrošnje uvećane za 20%. Neevidentiranjem ovih prihoda, a imajući u vidu način utvrđivanja cene toplotne energije, preduzeće ove prihode nije isključilo iz obračuna maksimalne visine prihoda, čime je finansiranje navedenih troškova prenelo na ostale potrošače - navodi se u izvešzaju DRI.

S obzirom na to da je i pred ovu grejnu sezonu odlučeno da se građanima ne naplaćuje više od 120 % prosečne potrošnje, direktor Toplane Predrag Milačić kaže da ovaj trošak sada neće snositi ostali potrošači.

Odlukom Nadzornog odbora JKP Gradska toplana, ovaj trošak se isključivo finansira na teret prihoda Toplane - rekao je Milačić.

Direktor Toplane je i ranije kazao da će subvencionisanje onih koji previše energije troše biti teret ovog preduzeća i da će taj trošak, prema njihovim projekcijama biti 7 do 10 miliona dinara, za oko 2.600 korisnika. Međutim, tada je pomenuo da bi u isplati ovog troška mogao da pomogne i Grad, što znači da bi teret pao i na sve Nišlije, ne samo one koji imaju daljinsko grejanje već se greju i na struju, drva, ugalj.

Ima Toplana i drugih, ali znatno manjih prihoda - za izradu projektnih dozvola, održavanje instalacija je isto komercijalna delatnost. Subvencije bi se pokrile iz toga, a siguran sam da bi u slučaju problema i Grad našao način da stane iza nas - kazao je Milačić.

Podsetimo, iako je prvobitno iz Toplane rečeno da je razlog što pojedini dobijaju mnogo veće račune za grejanje, to što su im zgrade energetski neefikasne te gube energiju, kasnije je direktor kazao da su stare podstanice i curenja na mreži problem, i da se i toplota ne rasipa samo u stanovima.

Kako se navodi u planu razvoja Grada za ovu godinu, planirano je da se rekonstruišu neke od podstanica, što bi moglo da uštedi energiju. Međutim, zasada nema konkretnog rešenja za one koji žive u energetski neefikasnim zgradama, iako je pominjano da bi moglo da im se pomogne povoljnijim kreditima ili subvencijama za izolaciju i zamenu stolarije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.