Izvor: JUGpress.com, 26.Nov.2020, 19:43

Nišlije oduševljene urbanim suvenirima koji se prodaju u humanitarne svrhe

NIŠ

Porodica Petković iz Niša radi priveske od trešnjinog drveta na kojima su ispisane poruke na niškom slengu a porudžbine stižu sa svih strana, dok novac od prodaje odlazi na račune dece koja čekaju lečenje van Srbije

*Najprodavaniji je privezak  sa natpisom “ja li ću se pa nerviram”, a slede “ko te šiša kad nisi iz Niša”, “protiv uroci”, “ne napinji”, “ a be Niš”, “Nišlika” i  “Nišlia” bez “j”.

*”Kec u rukavu” >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je privezak specijalno urađen za najvijače FK “Radnički”, za niške Meraklije

  Oni su Drvena radionica čarobnosti, svojom maštom prave najdivnije individualne poklone. Od pre mesec dana  mogu uz čarobnost da dodaju i humanost jer su Banci dobročinstva u Obilićevoj ulici koju vodi poznata niška humanitarka Marina Adamović donirali urbane suvinere koje izrađuju u vrednosti od 200.000 dinara, a sveke srede Marini pristigne još stotinak privezaka koje ona proda. Sve odlazi deci koja čekaju lečenje u inostranstvu. Posebnost privezaka od drveta je u tome jer su na njima ispisane poruke iz niškog slenga. Oni nose poruke koje mogu da se čuju na niškim ulicama, koje određuju duh grada, grad u kome se još oseća prisustvo Stevana Sremca i njegove Zone i Maneta, grad koji i danas čuvaju Kalča i Čapa i u kome se obeležavanje krsne slave pretvara u Ivkovu slavu. E, sve to u sebi nose urbani suveniri porodice Petković koji su ponuđeni Nišlijama i svima koje svrate u grad. Pa ko voli nek izvoli, a ko neće i nemora ili što bi Nišlije rekle “ja li ću se pa  nerviram”. “Ću se promajem” po čaršiju, a ti  “da me manaš” jer si “azdisao”, “živ mi ti”.

                   Deci koja čekaju na lečenje žele da pomognu i navijači FK “Radnički”,  “Meraklije”, za koje je porodica Petković napravila priveske sa specijalnim natpisom “Kec u Nišu”  koji se nalazi i na zastavi ove navijačke grupe.

                   “Najprodavaniji je privezak  sa natpisom “ja li ću se pa nerviram”. Svi su tražili njega, a kada je nestao primala sam porudžbine. Ostavljali su ljudi novac i posle nekoliko dana dolazili za privezak. Kupovale su Nišlije, mlađi uglavnom, ali su zahtevi stizali preko društvenih mreža i iz drugih gradova ali i inostranstva. Urbani niški suveniri sada mogu da se vide i u Nemačkoj, Švedskoj pa i Africi”-  priča Marina Adamović.

                 Privesci su krenuli svojim putem, a novac je odlazi na račune dece koja čekaju da se sretnu sa lekarima iz inostranstva.

                Porodica Petković, na čijem su čelu tata Nikola i mama Ivana, prate ih sin Strahinja (12) i ćerka Sara (7), nastavljaju sa izradom privezaka. Svi su uključeni u njihovu izradu, svako sa svojim zaduženjem a sve ih vodi ideja da pomognu mališanima iz cele Srbije koji biju najvažnije životne bitke.

               “Priveske izrađujemo od  trešnjinog drveta, a natpise koji se nalaze na njima izabrali smo na nekoj vrsti konkursa. Na fejsbuk grupi koju je pokrenula Milena, a koja okuplja veliki broj Nišlija koji žive u Nišu ili su rasejani po svetu, a koji su zaljubljenici u niški govor po kome se prepoznajemo, predlagali su šta bi moglo da bude ispisano na pivescima.Bilo je preko 1000 urbanih fraza, a onda su oni glasali za one najbolje i tako smo izabrali deset koje su dobile najviše glasova”- kaže Nikola Petković.

              Među njima su i “ko te šiša kad nisi iz Niša”, “protiv uroci”, “ne napinji”, “ a be Niš”, “Nišlika” i  “Nišlia” bez “j”.

             Prema Nikolinim rečima to nije  samo privezak. To je parče drveta koje će one koji ga kupe uvek  podsećati na Niš, ali i na humanost, na trenutak kada su učinili nešto lepo za nekog mališana koji čeka, a ponekad nečije malo nekome znači mnogo.

             “Meraklije” su se ovih dana javile sa željom da se uključe u akciju i za njih smo pripremili 100 specijalnih privezaka sa natpisom “kec u Nišu”.Oni će dolaziti u malim grupicama zbog ove situacije sada do Banke dobročinstva, da se malo “promaju” , kupe privezak i tako budu sa svojim klubom i urade jedno dobro delo”- objašnjava Nikola.

                    Trenutno vodi privezak “ja li ću se pa nerviram”, na drugom mestu je “da me maniš” s na trećem “ne napinji”.

                    “Verujem da je to u skladu sa vremenom u kome živimo. Trpimo preveliki pritisak svi zbog svega i rečenica “ja li ću se pa nerviram” svakome je dobrodošla kao jedan mali ventil”- zaključuje Nikola.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.