Izvor: JUGpress.com, 19.Jun.2022, 09:33

Nišlija Jovan Milić (26) tokom leta na usavršavanju na Kembridžu

NIŠ

Nišlija Jovan Milić, inače student doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dobio je priliku da se tokom leta usavrši na Kembridžu i to u okviru Instituta za kontinuirano učenje. Kako sam kaže, nije očekivao da će biti primljen, ali ističe i to da sve ovo ne bi bilo moguće bez ljudi dobre volje, koji su odlučili da ga stipendiraju.

 „Beskrajno sam zahvalan pre svega Infostudu u kojem sam i zaposlen na prilici da se usavršim na predavanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dr Williamsona. Ovo leto će za mene biti radno i uveren sam da ću steći puno novih znanja, koja će mi značiti pre svega u cilju pisanja mog doktorata, koji se vezuje za eliminisanje softverskih grešaka primenom agilnih metodologija u projektnom menadžmentu“ – ističe Milić.

                         „Negde sam još kao klinac sanjao o Kembridžu, međutim, nije bilo finansijske prilike da odem, ali evo sada u mojoj 26 godini došlo je vreme za ostvarenje još jednog sna, iako nisam opet u prilici da odem fizički do Kembridža i online verzija, zahvaljujući Infostudu će mi značiti puno“, dodaje ovaj mladi Nišlija.

                         Milić će pohađati kurs koji se vezuje za ekonomiju i finansije, a predavač je čuveni Doug Williamson, koji ima veliki broj naučnih ekspertiza i dugo je na Kembridžu. Kroz šest nedelja Jovan i njegove kolege prolaze veliki broj teorijskih predavanja, vežbi, a kruna svega će biti napisani rad, koji će se braniti na samoj nastavi.

                         „Osnovni cilj pohađanja ovog kursa vezuje se za podizanje finansijske svesti, prelazak osnovnih ekonomskih principa, razgovora na temu koja se vezuje za određivanje finansijskih ciljeva i slično. Negde sam u razgovoru sa profesorkom Ivom Vuksanović Herceg, koja mi je i mentorka na PhD studijama, došao do zaključka da bi mi usavršavanje dosta značilo, pre svega zbog mog daljeg naučno – istraživačkog rada“ – ističe Milić i dodaje da bi jednog dana voleo da se detaljnije bavi Skramom i ostalim agilnim metodama.

                      „SCRUM je budućnost, za razliku od tradicionalnog modela vodopada SCRUM se vezuje za snagu tima i to je ono ka čemu trebaju da teže sve kompanije, po mom mišljenju pojedinačne igre i pojedinačni ciljevi su prošlost“, kaže Milić.

                     Kako  sam ističe, glavni motiv da izabere Kembridž jeste pre svega profesor Doug Williamson i njegova ekspertiza, ali pored profesora usavršavanje na Kembridžu je san svih koji se bave naukom.

                      Milić kaže da ga sada očekuje dosta priprema, pre svega polaganje TOEFL testa kojim se potvrđuje znanje engleskog jezika i mogućnost praćenja nastave na engleskom jeziku. Kada govori o planovima, mladi Milić ističe to da je već ostvario svoj Srpski san zaposlenjem u kompaniji u Subotici:

                      „Mogu reći da sam ostvario svoj srpski san u koji verujem svim srcem, zaposlen sam u velikoj IT kompaniji kao projektni menadžer, imam divne kolege, divnu porodicu, kontinuirano se usavršavam, sa druge strane imam mogućnost da kao aktivista u Nišu utičem na određene promene, koje se tiču pre svega mladih ljudi. Ali sam najponosniji na to što sam deo jednog velikog tima i na fakultetu, ali i u humanitarnoj organizaciji, koju smo pokrenuli još kao srednjoškolci. Što se tiče planova, voleo bih da nastaivim da pomažem našoj domovini – našoj lepoj Srbiji“.

                             Inače, Jovan se isticao još kao učenik Mašinsko – tehničke škole „15.maj“ u Nišu, koju je završio kao najbolji učenik u desetogodišnjoj istoriji škole i kao učenik generacije, nakon srednje škole, upisao je Mašinski fakultet, gde je takođe bio jedan od najboljih studenata i prvi diplomirani student u generaciji. Dobitnik je najviše Nagrade Grada Niša „11.januar“, ali je nosilac i najvećih državnih nagrada uključujući i Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Za svoj rad, odlikovan je srebrnom medaljom za zasluge. Od oktobra 2021. godine student je doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, koji je upisao među prvima na listi. Njegovo usavršavanje na Kembridžu stipendira IT kompanija iz Subotice, bez čije stipendije Jovan ne bi bio u prilici da nastavi svoje usavršavanje.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.