Niški prioriteti: Modernizacija pruge, auto-put Niš-Priština i aerodrom

Izvor: JUGpress.com, 07.Feb.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški prioriteti: Modernizacija pruge, auto-put Niš-Priština i aerodrom

NIŠ

Potredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović imala je danas u Gradskoj kući u Nišu sastanak sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, čelnicima Grada I predstavnicima gradskih opština  .

Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim aktivnostima grada i države.

 Nakon sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj se gradonačelnik Niša Darko Bulatović zahvalio  potpredsednici Vlade na podršci koju zajedno sa celim timom pruža Nišu u realizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << projekata koji će doprineti bržem razvoju grada i boljem životu građana. On je rekao da je na sastanku potpredsednice sa rukovodstvom grada danas u Nišu bilo reči o razvoju niškog aerodroma, projektima u putnoj infrastrukturi, sprovođenju ozakonjenja, kao i realizaciji projekta modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad.

 Mihajlović je  poručila u Nišu da je ovaj grad već sad saobraćajno čvorište ovog dela Srbije i izdvojila četiri prioriteta u oblasti infrastrukture – modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, gradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština, gradnju jeftinih stanova i dalji razvoj Aerodroma “Konstantin Veliki”.

Mihajlović je rekla da ove godine počinje da se realizuje najveći projekat u železničkom saobraćaju na jugu Srbije, modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša, vredan 268 miliona evra. “O ovom projektu, koji uključuje izmeštanje pruge koja godinama prolazi kroz centar grada, govorilo se najmanje deset godina. Mnogi političari su o ovome pričali. Mnogo kritikovali,  Sada više nema odlaganja. Mi smo potpisali ugovor o finansiranju , nema više pomeranja I nema više dsamo obećanja nego idemo u realizaciju. Eksproprijacija se već vrši. Infrastruktura železnice zajedno sa gradom to radi”, rekla je Mihajlovićeva .

Prioritet u oblasti putne infrastrukture je auto-put Niš-Merdare-Priština, odnosno izgradnja prve deonice, Niš-Pločnik, dužine 40 kilometara, gde do kraja godine očekujemo raspisivanje javnog poziva i izbor izvođača radova“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je sastanak počet upravo ovim pitanjem I ozakonjenjem

“ U svakom gradu gde ja idem sa svojim saradnicima ljudima smo davali ugovore o ozakonjenju da vide koliko je važno šta znači kada neko dve, tri ili šest godina  čekanja dobije svoje rešenje o ozakonjenju donetom po novom zakonu. “, rekla je Mihajlović I dodala da Niš to dobro radi, na pravi način .

Potpredsednica Vlade uručila je i 10 rešenja o ozakonjenju pojedincima i kompanijama koji su po nekoliko godina čekali da ozakone svoju imovinu.

Na pitanje novinara JUGpressa kada će početi i na kojoj lokaciji u Nišu stanovi za vojsku, policiju Zorana Mihajlović je odgovorila:

„ Kad je reč o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti razmatra još jednu lokaciju, pored one koju je grad Niš ranije predložio, i da očekuje da već u maju krene izgradnja prvih stanova u ovom gradu. Obe lokacije će biti uzete u obzir, a ono što je važno, to je da svi problemi na ovim lokacijama budu rešeni”, trkla je potpredsednica Vlade. Ona je dodala da je pripremljen poseban zakon koji će omogućiti gradnju jeftinih stanova, kao i da krajem aprila i početkom maju kreće gradnja stanova u više gradova u Srbiji

Jedna od predloženih lokacija za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti je naselje Ardija a druga predložena lokacija je kasarna Knjaz Mihajlo.

U Nišu je planirana gradnja oko 2.000 stanova, a grad je predložio da se oni grade na prostoru kasarne Knjaz Mihajlo.

Međutim, nakon ovog predloga stigla je informacija da se na ovoj lokaciji nalazi arheološko nalazište koje bi usporilo ili onemogućilo izgradnju, tako da je predložena još jedna lokacija.

Zorana Mihajlović se sastala i sa načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski i predstavnicima lokalnih samoupravaa kasnije je održan i prijem za građane, koji su imali priliku da potpredsednici Vlade postave pitanja i iznesu predloge i sugestije.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.