Izvor: JUGpress.com, 25.Maj.2023, 14:58

Niški planinari u znak sećanja na Zorana Miletića

NIŠ

Planinarski savez Niša organizovao je ove godine po 20.put Memorijal „Zorana Miletića“ u čast ovoh niškog alpiniste koji je nastradao na jednom od uspona  na Himalajima. Akcija je tradicionlna i organizuje se u Zoranovu čast. Organizator Memorijala je ove godine PK „Železničar“, svake godine je drugi klub organizator, ali se akciji priključuju planinari iz svih planinarskih klubova u Nišu. Uspon je izvedan 21. maja na Suvoj planini.

                               >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << „Akcija je podrazumevala izlazak na tri vrha, tri staze do Trema, Mosora i Sokolovog kamena. Uz to smo organizovali i aktivnsot penjanja po stenama u Jelašnici. Veliki broj učesnika se prijavio za ove akcije i uspešno su svi izašli na vrhove uz pomoć vodiča iz planinarskih klubova Železničara, Mosora i Suve planine“, kaže Ljiljana Skrobić, član PK „Železničar“.

                                Prema rečima Živojina Miljkovića, člana PK „Suva planina“ i sekretar Planinarskog  saveza grada Niša, Memorijal je sećanje na stradanje našeg Zorana Miletića 2002.godine, a Memorijal je organizovan već 2003.godine.

                               „Svake godine organizujemo sećanje na Zorana Miletića sa željom da sačuvamo njegov lik i njegove podvige i da pokažemo kakav je ob bio i alpinista i čovek. Njegov alpinistički početak je bi na vrhovima na Balkanu, Triglav u Sloveniji, Musala u Bugarskoj, Olimp u Grčkoj. Onda je krenuo i na vrhove koji su bili na preko 4000 metara. Osvojio je Atlas u Maroku, Kilimandžaro u Africi, na Andima je osojio dva vrh a jedan od njih je bio Akongagva na visini od 6960 metara nadmorske visine. Boravio je i na Aljasci gde je osvojio Mekinli, na Kavkazu Elbrus“, priča Živojina Miljkovića.

                             Ali Zoranove alpinističke ambicije se nisu tu završile. Uvek je želeo nešto više i izazovnije u pravom reči te stvari.

                             „Njegov san je bio da se nađe na vrhu Mont Everesta, najvišeg  planinskog vrha na Zemlji. Planinski vrh je deo lanca Himalaja u Aziji,lociran je na granici između zone Sagarmata u Nepalu, i autonomne regije Tibet u Kini. Krenu je u svoju poslednju ekspediciju aprila 2002.godine. Odlučio je da osvoji ovaj vrh po svaku cenu, malo je pomoći bilo, a ekspedicija je bila preskupa. Sa druge strane hteo je da osvoji vrh na ankteži način, sa Kineske strane i bez kiseonika. Na 8700 metara, kada je krenu ka samom vrhu, posle izvesnog vremena je odustao. Amerikanac rumunskog porekla koji je bio sa njim je pokušao da ga pronađe kada je video da ga ne prati. Obišao je sve šatore  ali njega  nije bilo. Šerpesi su nastavili da ga traže i našli su ga u jednom japanskom šatoru smrznutog“, priča Živojina Miljkovića.

                           Prema njegovim rečima planirao da se popne na najviši vrh na svetu 17.maja kada će rođendan njegove ćerke. Nije uspeo u tome, ali je ostalo sećanje na njega. Njegovo telo nije nikada vraćeno sa Himalaja, ali na drugom kraju sveta njegovi prijatelji i oni koji su ga poznavali nikada ga nisu zaboravili. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.