Izvor: JUGpress.com, 05.Jan.2021, 10:53

Niški kardiolozi ugradili pejsmejker ženi inficiranoj koronom

NIŠ

Valentine je majka četvoro dece i u oči novogodišnjih praznika je iz Pirota hitno prebačena u niški Kovid centar zbog zastoja  u radu srca do čega je došlo zbog komplikacija usled infekcije koronavirusom.

Zahvaljujući niškim kardiohirurzima Valentima je u Novu godinu ušla sa “novim” srcem ojačanim pejsmejkerom.

Intervenciju je u teškim uslovima obavio kardiolog Predrag Cvetković zajedno sa Majom Stamenković i Milošem Petrovićem. Sada Valentina >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vodi samo još jednu borbu- sa kovidom, ali ova hrabra žena koju kod kuće čeka četvoro dece bobediće i to.

                       “Sada se osećam dobro, ali sam u jednom trenutku bila na izmaku sange. U momentu  nisam ni bila svesna šta mi se dešava. Lepo se oporavljam i jedva čekam da zagrlim svoju dečicu”, kaže Valentina koja se sada oporavlja u „crvenoj zoni“.

                       Valentina je iz ove borbe izašla kao pobednik a  zajedno sa njom pobedu slave i kardiolozi iz Pejsmejker centra. Majci četvoro dece je bila potrebna hitna medcinska pomoć i lekari su uspeli u najkraćem roku da  se organizuju i da kovod pacentkinju zbrinu. Pri tome nisu ugrozili  svoje kao ni zdravlje medicinskog osoblja koje je bilo sa njima.

                      “Virus je oštetio sprovodni sistem i nije bilo šanse da joj se pomogne lekovima. Preduzeli smo sve mere zaštite i sve je proteklo bez komplikacija mada su tokom intervencije otkucaji stalno padali”.objašnjava dr Predrag Cvetković koji iako nije trenitno angažovan u Kovid bolnici prihvatio da uradi ovaj posao. Lekarima nije bilo lako a dodatno opterećenje  pored opreme koja se nosi u „crvenoj zoni“ morali su da nose zaštitne prsluke teške po 25 kiligrama koji ih štite od zračenja tokom procedure ugradnje pejsmejkera, a na sve to dodali su  i hiruški mantil.

                     “Za ovo smo se školovali i položili zakletvu Hipokratu. Nisam ni sekund oklevao i svi smo se potrudili da uradimo stručno i bezbedno ugradnju”- kaže Cvetković.

                       Doktor Cvetković je pod skafanderom bio punih 45 dana na početku epidemije. Skafander će ponovo obući na Božić, 7.januara, kada će biti angažovan u Kovid bolnici u Kruševcu. Tamo će obučavati mlađe  kolege.

                       Docent dr Tomica Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti ima dovoljno dobrih razloga da se ponosi Klinikom na čijem se čelu nalazi i lekarima koji rade u njoj. Kaže da su jedan od dva najuspešnija pajsmejker centra u Srbiji i da su 2020. godine ugradili 520 pejsmejkera što je ispunjenja plana od 85 posto u odnosu na godinu kada nije bilo korone.

                   “Radili smo bez prekida i sa 25 posto ljudska ipak uspeli da skoro ispunimo plan. Naši lekari su bili angažovani u Kovid bolnici ali oni koji nisu radili su danonoćno sa ne-kovid pacijentima. Nemamo liste čekanja samo liste zakazivanja tako da se pacijenti operišu u roku od mesec dana”, kaže  Kostić i podseća da je pejsmejer centar daleke 2001.godine osnovao prof.dr Zoran Perišić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.