Izvor: JUGpress.com, 10.Nov.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš u znaku urbanizma

NIŠ

Tradicionalna manifestacija, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije,  28.Međunarodni sajam urbanizma, okupila je ove godine 300 učesnika i gostiju iz zemlje i regiona, a pristigli su i urbanistički rad iz Afrike, kao i studentski radovi iz Kine. Izloženi su nagrađeni radovi, a Salon traje do 13.novembra.

  “Ovo je najveća regionalna manifestacija urbanizma, koja obuhvata planere iz Srbije, ali i kolege iz regiona, a Niš je srpska i regionalna prestonica >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << urbanizma. Ovakvi skupovi su veoma značajni, jer je urbanizam interdisciplinarna delatnost, njime se bave arhitekti, građevinski i saobraćajni inženjeri, stručnjaci iz društvenih nauka, te je u suštini urbanizma komunikacija, razmena mišljenja i otvorenost ka novim saznanjaima, što omogućavaju ovakvi skupovi”, istakao je Aleksandar Jevtić, predsednik Udruženja urbanista Srbije, ocenivši i da je rad niškog Zavoda za urbanizam na visokom nivou.

                           Zavod za urbanizam sarađuje u organizaciji manifestacije, osnovane u Nišu 1991. godine. Poslednjih 15 godina Salon urbanizma se održava naimenično jedne godine u Nišu, a druge u nekom drugom gradu u zemlji.

                                 “Dragocena su ovakva okupljanja jer nam omogućavaju da vidimo pojedina rešenja iz drugih gradova za urbanističke probleme koji, primera radi, i mi treba da rešimo i obrnuto, nadamo se i da su naša rešenja drugima od koristi. Mi smo, nadam se, u Nišu rešili sve glavne probleme, jer smo uradili 21 plan generalne regulacije od moguća 22, a i taj dvadeset drugi je u proceduri. To praktično znači da mi imamo više od 90 procenata gradskog područja koje je pokriveno važećim, upotrebljivim planovima, koji, doduše, doživljavaju promene na svake četiri godine. U poslednje vreme više smo okrenuti ruralnom području”, naveo je Miodrag Stanković, direktor Javnog preduzeća Zavod za urbanizam.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.