Niš stipendira 25 srednjoškolaca romske nacionalnosti

Izvor: JUGpress.com, 26.Jan.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš stipendira 25 srednjoškolaca romske nacionalnosti

NIŠ

Grad Niš opredelio je sredstva za stipendiranje 30 dece romske nacionalnosti.

Stipendiju  će primati devet ipo meseci za školsku godinu u iznosu od 5000 dinara mesečno, rekla je  Suzana Jovanović, rukovodilac Sektora za socijalnu zaštitu u Sekretarijatu za dečju i socijalnu zaštitu i koordinator mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma na teritoriji grada Niša na poslednjoj sednici Gradskog veća.

Nakon sprovedenog konkursa na koji se javio 31 učenik, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << doneta je osluka o stipendiranju 25 đaka.

Kako je objasnila Tijana Đorđević gradska većnica resorno zadužena za socijalna  pitanja od 31 đaka koji se prijavio na konkurs, 25 učenika je u potpunosti ispunilo uslove, jedan učenik nije ispunio uslov jer pohađa privatnu školu a petoro već prima stipendije od Republike. Uslovima konkursa predviđeno je da čenici ne primaju po drugom osnovu stipendije.

Ovo je prvi put da se iz gradske kase stipendiraju romska deca u srednjoj školi.

Grad Niš je 2017. godine po prvi put usvojio akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma  za period 2017 – 2019. godine.kojim su definisane aktivnostima koji bi trebalo da popravi položaj Roma .

„Za period 2018 . 2019. godinu grad Niš opredelio je po pet miliona dinara za ove namene. Pred kraj 2018. godine Gradsko veće Niša usvojio je Zaključakk kojim je izvršilo raspoređivanje sredstava na osnovu iskazanih potreba romske zajednice na teritoriji grada Niša“ rekla je Suzana Jovanović.

 Sredstva namenjena za ove namene predviđena su za otvaranje Romskog kulturnog entra i za stipendiranje učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednju školu.

„U prošloj godini 44 dece romske nacionalnosti je upisalo srednju školu po završetku osnovne škole. Ovo je jedan od razloga i načina da potstaknemo decu romske nacionalnosti da nastave dalje školovanje.

U decembru prošle godine usvojena je odluka Gradskog veća kojim su precizirana pravila , uslovi, broj , način stipendiranja romske dece.

.Da bi ostvarili ovo pravo  na stipendiju učenici treba su da imaju državljanstvo republike Srbije, da prvi put upisuju određeni razred u tekućoj školskoj godini, da imaju određen prosek ocena koji ne sme da  bude manji od 2,5 u prethodnoj školskoj godini, da je ocena iz vladanja najmanje dobar -3, da punoletni učenik, roditeljili staratelj  ima prebivalište ili boravište na teritoriji grada Niša i da nemaju stipendiju po drugom osnovu.

Između broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju osnovnu školu i učenika koji pohađaju  srednju školu i osnovne studije. U školskoj 2017 / 2018 bilo je 1114 dece romske nacionalnosti koja su pohađala osnovnu školu, 86 njih je pohađalo srednju školu a na fakultetima 40 do 50 studenata Roma

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.