Niš prvi u Srbiji po visini izdvajanja za razvoj privrede  

Izvor: juGmedia, 01.Okt.2018, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš prvi u Srbiji po visini izdvajanja za razvoj privrede  

Broj nezaposlenih u Nišu, kojih je trenutno 25.000, trebalo bi da narednih dana bude značajno smanjen pošto se očekuje da novootvorene kompanije “Cumtobel” i “Imi” raspišu konkurs za prijem radnika, a nova zapošljavanja najavljena su i u  “Leoniju”.

U “Cumtobelu” je trenutno upošljeno 300 radnika, a kada fabrika bude radila punim kapacitetom u proizvodnji LED rasvete biće ih 1.100, dok bi “Imi” trebalo da uposli na proizvodnji auto-komponenti 1.250 ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << do 2027. godine.

Grаdonаčelnik Nišа Dаrko Bulаtović istаkаo je dа se otvаrаnjem dve fаbrike u Nišu u razmaku od samo jednog dana, odnosno ukupno šest u poslednjih nekoliko godinа grаd “podiže” nа mаpi investicijа, u njemu se smаnjuje nezаposlenost, dаje doprinos dаljem rаzvoju grаdа i menjа slikа jugа i cele Srbije.

Podižemo sve kаpаcitete grаdа, činimo dа privredni аmbijent bude konkurentniji, kаko bismo privukli i nove investicije zа još veći rаst i rаzvoj. Ranije smo imali zatvaranje fabrika, neisplaćivanje plata i otpuštanje radnika. Sada imamo otvaranje novih fabrika i zapošljavanje ljudi. Broj nezaposlenih smanjili smo sa 36.000 na 25.000, a broj novoosnovanih firmi povećali smo za 500”, kaže Bulаtović.

On je rekao da Vlada Srbije pruža Nišu snažnu podršku, ali da i grad daje svoj doprinos ekonomskom razvoju.

Dajemo podsticaje za razvoj malih i srednjih preduzeća i po iznosu koji izdvajamo za tu namenu nalazimo se na prvom mestu u Srbiji. Iznos podsticajnih sredstava povećali smo ove godine u odnosu na prošlu deset puta. Na prvom mestu smo u Srbiji po brzini izdavanja gradjevinskih dozvola”, rekao je Bulatović.

Prema Bulatovićevim rečima, Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić pomogli su gradu dovodjenjem novih investitora, ali i finansiranjem različitih projekata i investicija, kao i izdvajanjima iz državne kase kako bi budžet grada “stao na noge”.

Nova upošljavanja najavio je minule nedelje i direktor kompanije “Leoni Srbija” Klemens Saks. On je kazao da će u pogonima u Nišu u kojima trenutno radi 1.400 radnika, do kraja 2019.  godine biće ih 1.900.

Saks je podsetio da ta kompanija u fabrikama u Nišu, Malošištu i Doljevcu, već ima 6.000 zaposlenih, a nakon otvaranja fabrike u Kraljevu imaće preko 10.000 i biće najveći poslodavac u Srbiji.

Poseban podsticaj zapošljavanju, i to zapošljavanju visokoškolaca, u Nišu se očekuje od Naučno-tehnološkog parka čija gradnja bi trebalo da krene ove jeseni a završena u roku od 14 meseci.

Naučno-tehnološki park gradiće se na prostoru od oko 14.000 kvadratnih metara na prostoru kod Elektronskog fakulteta. Izgradnja će koštati više od osam miliona evra, a nabavka neophodne opreme 1,4 miliona evra.

Naučno-tehnološki park, višenamenska laboratorijska lamela i  već otvoreni Start-ap centar na Elektronskom fakultetu, prema prvobitnoj zamisli, predstavljaće jedinstvenu celinu u kojoj će se stvarati i razvijati inovativne ideje i u kojoj će se formirati kompanije koje će proizvoditi inovativne proizvode i usluge.

Kada bude završen, Naučno-tehnološki park biće mesto u kome će raditi 500 stručnjaka.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.