Izvor: JUGpress.com, 30.Maj.2023, 19:52

  Niš ostvario odlične rezultate na rešavanju pravne nevidljivosti Roma

  NIŠ

Niš je jedini grad u Srbiji koji je rešio problem pravno nevidljivih Roma. Oko 20.000 njih koji žive na području Niša upisani su u knjigu rođenih, imaju lična dokumenta i zdrastvenu knjižicu, rečeno je na sastanku Roma sa resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem, zaštitnikom građana Srbije Zoranom Pašalićem, gradonačelnicom Draganom Sotirovski i predstavnikom visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji,Sufijanom Ađalijem koji je ocenio da će Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << biti prva zemlja u Evropi koja će rešiti status svih pravno nevidčjibih čica do 2024. godine.

                               „U Nišu danas nastavljamo informativnu kampanju koja se odnosi na veliku akciju koju je država pokrenula pre nekoliko godina. Akcija je važna  za građane Srbije, a odnosi se na to da ni jedan građanin Republike Srbije  ne  bude u poziciji da ne bude upisan u matičnu knjigu rođenih ili da nema lične dokumente i ne zna mu se koje mu je drževljanstvo“, kazao je Martinović.

                             Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović istakao je da je Republika Srbija ostvarila izvanredne rezultate na rešavanju pitanja pravne nevidljivosti.

                              „Prema izveštaju Ujedinjenih nacija  2020.godine u neformalnim naseljima u našoj zemlji živelo je  svega 253 lica  koja nisu upisane u matičnu knjigu rođenih i nisu  posedovala lična dokumenta. Sada je taj broj znatno manji jer se radilo na sistemskom rešavanju problema, čime je Srbija postala primer dobre prakse u regionu “, istako je Martinović.

                            Martinović je dodao da su dalje zajedničke aktivnosti usmerene ka sprečavanju pojave novih slučajeva lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih, kroz identifikovanje preostalih slučajeva i pružanje podrške i pomoći radi rešavanja njihovih statusnih pitanja. On je izrazio uverenje da će Srbija biti jedna od zemalja koje će u potpunosti iskoreniti apatridiju do kraja kampanje UNHCR-a „Ja pripadam“, u novembru 2024. godine.

​                           Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navela je da je Grad Niš dosta uradio na podizanju kvaliteta života pripadnika romske nacionalnosti. Dodala je da je ova kampanja jako važna kako bi romskoj populaciuji objasnili kakva prava imaju i kako bi došli do dokumenata. To je preduslov za pomoć bilo koje vrste.

                            „U proteklih godinu i po dana zaposlili smo pripadnike romske nacionalnosti sa visokom stručnom spremom  u gradskoj upravi, grad stipendira romske srednjoškolce i pomažemo na sve načine. Jedan smo od gradova potpisnika za suzbijannje dečijih brakova koji jesu primećeni i u našim mahalama, a ono što smo kao Grad učinili i time napravili iskorak to je da prvi put u skupštinskom sazivu imamo pripadnika romske nacionalne manjine“, kazala je Dragana Sotirovski.

                             Ona je dodala da nezvanični  podaci pokazuju da u nekoliko mahala u Nišu ima oko 20.000 Roma.

                          „Sa državom smo pokrenuli akciju legalizaciju njihovih kuća, a neke porodice  koje su bile bez struje vratili smo na sistem“, dodala je Sotirovski.

                           Zoran Pašalić, zaštitnik građana Republike Srbije je dodao da  se oni bave romskom nacionalnom zajednicom kao celinom i svakim pojedincem.

                         „Na  ovaj način se građanima Srbije pokazuje vidljivost  nacionalne zajednice koja ima veliki doprinos na mnoge sfere živote u Srbiji, ali je ovo borba i za svakog pojedinca i njegovo prepoznavanje.Posebno insistiramo na afirmaciji  ženske romske populacije u smislu obrazovanja i ikorporiranja svih sadržaja u životu na pravi način. Naš zadatak je stalna anfirmacija kako romske zajednice tako i pojedinaca“, istako je Pašalić.

​                         Predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija (UNHCR) u Srbiji rekao je da oni  vode veliku kapnaju koja traje već osam godina i treba da se završi  2024.godine.

                        „Ovde postoji i dobra volja i države da se pomogne ljudima ali ljudi moraju da shavte da moraju da se prijave za lična dokumenat kojima mogu da ostvare mnoga prava ali i da znaju koje su njihove obaveze“, kazao je Sufijan Ađali. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.