Izvor: JUGpress.com, 10.Okt.2019, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš dobio e parlament

NIŠ

           Skupština grada Niša dobila savremeni softver koji omogućava odbornicima i javnosti dobijanje informacija o sednicama “pritiskom na jedno dugme” i 78 tablet računara. Prednosti efikasniji rad odbornika, transparentnost i ušteda na štampanju skupštinskih materijala od čak dva miliona dinara godišnje. Projekat finansirala sa 130.000 dolara vladina Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, uz podršku UNDP-a. Niš je prvi grad u Srbiji koji je dobio ovakvu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << digitalnu platformu, odnosno, elkektronski sistem koji je urađen prema potrebama poslovnika o radu Skupštine grada Niša i drugim specifičnostima rada lokalnog parlamenta, tvrde u ovom grdau , iako to nije tačno jer e parlamente već imaju u Vranju i Leskovcu.

       Softver omogućava brži rad odbornika i njihovu informisanost o pitanjima sa dnevnog reda  sednica, u svakom trenutku će biti ažuran podatak o broju odbornika na zasedanju “bez prebrojavanja”, a elektronski će biti dostupan i arhivski materijal sa prethodnikh zasedanja. Ovaj digitalni sistem omogućava i momentalnu dostupnost informacija građanima.

          “Ovaj sistem omogućava da rad Skupštine bude efikasniji, a građani ažurnije informisani. Uz veću transparentnost rada lokalnog parlamenta, očekujemo i veće poverenje građana”, kaže Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša.

      Lokalni parlamenti predstavljaju građane iz čega proističe njihov posebno važan legitimitet, smatra  Saša Miler, predstavnica Agencije za razvoj i saradnju Vlade Švajcarske.

           “Uvođenje digitalizacije znači efikasniji rad i uštedu troškova, a građanima i medijima omogućava da prate sve što se dešava u skupštini, što znači da je povećana transparentnost rada”, dodala je ona.

             Fransin Pikap, predstavnica UNDP-a, koji je sarađivao na projektu, ocenila je da digitalizacija rada lokalne skupštine vodi do snažnih institucija i odgovorne vlasti.

            “Odbornici polažu račune građanima, pa se digitalizacijom omogućava njihov odgovorniji rad”, zaključila je Fransin Pikap.

            Novi sistem omogućava i prenose skupštinskih sednica elektronskim putem na „skupštinskom kanalu“, što bi trebalo da bude relizovano u narednom periodu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.