Izvor: JUGpress.com, 10.Jul.2023, 11:01

Nikola Tesla, „čovek koji je osvetlio planetu“, dobiće i spomenik u Nišu

NIŠ

Na današnji dan 1856. godine u Smiljanu rođen je naučnik i inovator  Nikola Tesla. Njegovi najznačajniji pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, a njegov sistem naizmeničnih struja omogućio je znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Ovo je samo deo njegovih izuma, a zahvaljujući njemu danas je osvetljena planet. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Neki od izuma još su tajna za mnoge.

                            Dajući intervjue za novini Tesla je nagoveštavao i izgled mobilnih telefona koje sada koristimo.

                           Nikola Tesla je prvi Srbin koji je 1937. godine nominovan za Nobelovu nagradu, koju je odbio da primi i jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

                         Tokom života, Tesla je imao više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

                         Sa napretkom tehnologije ime Nikole Tesla se sve češće pominje u javnosti. I mada nema neke veze sa gradom na Nišavi, Niš nije zaboravio na čoveka koji je stvorio budućnost koju danas živimo. U Nišu njegovo ime nosi jedna srednja škola, ETŠ „Nikola Tesla“, njegovo je ime na tabli Univerzitetske biblioteke, po njemu je ime dobio i jedan bulevar u gradu kao i jedno niško naselje, a u planu je da dobije i spomenik koji će stajanti ispred Naučno-tehnološkog parka.

                        Ideja da Nikola Tesla dobije spomenik u Nišu potekla je  od članova Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“. Spomenik  bi istovremeno bio i sastavni deo Muzeja industrijske i tehnološke baštine Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija.

                            „Savršeno bi se uklopio u prostornu i obrazovno-tehnološku celinu koja objedinjuje kampus institucija obrazovanja tehničke struke sa Studentskim domom i Naučno-tehnološki park- rasadnik start up kompanija i generator inovativnih ideja i implementacije naprednih tehnologija, navodi se u tekstu inicijative.

                             U Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“ ističu da Niš zaslužuje spomenik koji bi bio posvećen Nikoli Tesli na osnovu njegove prošlosti kada je bio poznat kao „grad elektronike“, a sada kada, u uslovima kada tehnologija krupnim koracima napreduje, pretenduje da dobije epitet „grada naprednih tehnologija“.

                          U opisu spomenika se predlaže i njegova visina od nekih 2 do 3 metra sa odgovarajućim postamentom. Njegovoj atrakciji bi posebno doprinelo reflektosko osvetljenje. (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.