Izvor: JUGpress.com, 28.Maj.2023, 17:58

Nije važno da li je haljina nova, važno je da smo svi isti i da se družimo

NIŠ

 Solidarnost, humanost, jedinstvo, drugarstvo, prihvatanje različitosti, glavne su poruke sa humanitarne akcije „Matura za sve“ koju su organizovali učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ u Nišu, a koji su na ovu ideju došli inspirisani predstojećim maturskim događajima. Oni su na ovaj način želeli da pošalju jasnu poruku svima, a to je da nije važno ko kako izgleda jer smo svi isti i najvažnije je da uvažavamo druge. Osim toga spoljašnja lepota je kratkotrajna, a >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ona unutrašnja ostaje zauvek.

                         Akcija je zamišljena tako što su haljine koje su donirane predstavljene na reviji u ETŠ „Mija Stanimirović“, a licitacija će trajati do srede kada će haljine dobiti svoje vlasnike, a za njih će se takmičiti učenici. Novac koji se prikupi na ovoj humanitarnoj akciji biće prosleđen u humanitarne svrhe.

                         „ Sva odeća je po pristupačnoj ceni, a reč je o odeći koja je donirana i dobrog je kvaliteta. Gradski umetnici su pravili posebne asesoare sa ličnim pečatom, pa su ti predmeti unikatni. Naša ideja je bila da na ovaj način nekome ulepšamo maturu, a novcem ćemo pomoći nekome kome je pomoć potrebna“, kazala je Jana Kocić iz Učeničkog parlamenta.

                           Marija Veljković Milojković, nastavnica u ETŠ „Mija Stanimirović“ kaže da su humanitarne akcije koje se organizuju u školi uvek ideja učenika, pre svega Učeničkog parlamenta.

                            „Deca na ovaj način pokazuju solidarnost i humanost, ali utiču i na podizanje svesti o tome kod svojih vršnjaka. Ovo je na neki način i njihova potreba da odgovore na neke pojave i događaje sa kojima se sreću u ovom vremenu. Akcija „Matura za sve“ se tako ne odnosi samo na maturante. Možda ovih dana svako na svoj način polaže neki životni ispit a ovo je neka vrsta podrška svima“, istakla je Marija Veljković Milojković.

                            Miljani Milenković, učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ jako se dopala ideja njenih drugova iz škole kojoj se i ona pridružila.

                            „Ideja mi se jako dopala a sada svako ko nije mogao da kupi matursku haljinu može to da učini po pristupačnoj ceni i tako zadovoljno proslavi maturu.Nije važno da li je haljina nova ili ne, važno je da smo svi isti, da se družimo, da se međusobno poštujemo i uvažavamo, da smo prijatelji.  Ne dopada mi se to što živimo u vremenu kada je spoljašnja lepota važnija od unutrašnje.Ako previše dajemo značaja spoljašnju lepotu onda ubijamo ono što je lepo u nama, a to je mnogo dugotrajnije“, ističe Miljana.

                              Učenicima ETŠ „Mija Stanimirović“ priključili su se i đaci iz drugih škola. Ana Krstić je učenica Gimnazije „Bora Stanković“ ali, kako sama kaže, redovno učestvuje u akcijama njenih drugova iz „Mije“.

                                „Ima dosta vršnjaka iz drugih škola koji podržavaju akcije učenika ETŠ „Mija Stanimrović“ mada ima i onih koji to ne primećuju.  Mi se fokusiramo na ove prve i ovakvim akcijama se trudimo da podignemo svest o solidarsnosti i humanosti kod svih vršnjaka“, zaključuje Ana.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.