Nerazvijenim opštinama na jugu novac za nove i stare projekte

Izvor: JužneVesti.com, 11.Maj.2021, 15:48

Nerazvijenim opštinama na jugu novac za nove i stare projekte

Skoro 320 miliona dinara podeliće opštine širom Srbije koje spadaju u 4. kategoriju po stepenu razvijenosti, a među njima se nalazi i 20 opština na jugu zemlje koje će dobiti novac za realizaciju 38 infrastrukturnih i projekata za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Na konkurs Kabineta ministra zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština "Program podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije za 2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godinu", javilo se 44 lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti ispod 60%.

Lokalne samouprave dobile su novac za izradu projektne dokumentacije, kao i deo novca za realizaciju već osmišljenih projekata.

Program je osmišljen kako bi se omogućio brži razvoj nerazvijenih opština, a samim tim i ubrzao ekonomski rast Srbije. Sredstva su usmerena za realizaciju projekata u okviru "Programa 1" koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije i "Programa 2" koji podrazumeva unapređenje infrastrukturnih kapaciteta. Za "Program 1" odobrena su sredstva u iznosu od blizu 70 miliona dok su za "Program 2" odobrena sredstva u iznosu od skoro 250 miliona dinara, odnosno ukupna cifra od skoro 320 miliona dinara - saopštavaju iz Ministarstva.

Novac raspodeljen; foto: Vanja Keser/arhiva Ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev rekao je očekuje da lokalne samouprave krenu u rešavanje problema, za šta im je novac i dodeljen.

Veliki je uspeh što su učestvovale sve opštine iz 4. kategorije, odnosno 44 lokalnih samouprava, što je zaista retkost. Sada će jedinice lokalne samouprave biti u mogućnosti da se posvete rešavanju problema koji su navedeni kao najznačajniji, a samim tim i da se polako, ali konkretno, krene sa unapređenjem stanja u nerazvijenim opštinama. Želim da se zahvalim svim opštinama što su pokazale želju da zajedno utičemo na što brži i bolji oporavak nerazvijenih delova naše zemlje - rekao je Tončev.

Kompletan spisak lokalnih samouprava, projekata i koliko novca je za njih opredeljeno pogledajte u antrfileu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.