Nema mira za Srbe u Berkovu, povratniku gori kuća (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 23.Maj.2020, 22:22

Nema mira za Srbe u Berkovu, povratniku gori kuća (FOTO)

U povratničkom selu Berkovo kod Kline u plamenu je kuća povratnika Žarka Vučkovića, javljaju mediji.


   
Foto: Ilustracija    


Žarku Vučkoviću je kuća sagrađena prošle godine ali će je ovaj napad ozbino oštetiti.

Požar je nastao unutra i primećen je tako što je dim izbijao iz kuće kroz razbijene prozore. Sumnja se da je podmetnut, tačnije da je kuća zapaljena sa namerom >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << da bude uništena.

Vučković se prošle godine vratio u Berkovo ali tokom poslednja tri meseca zbog ograničenog kretanja nije se nalazio u svojoj kući.

U Berkovu je za Srbe povratnike napravljeno 30-ak kuća, ali zbog teških uslova za život, u selu gotovo niko nije opstao.





Ovo je 18napad na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji u poslednja četiri meseca.

KM Novine napominju da je žalostan i podanički položaj medija i novinara učino da ne bude navedeno kako su napadači Šiptari koji se na svaki način trude da i poslednji srpski trag na KiM izbrišu. Bez obzira što u ovom selu živi tek nekoliko Srba i to onih koji su odlučili da poslednje dane svog života provedu na svojoj zemlji, ni oni nemaju mira.

Takozvani "ministar" u ilegalnoj "vladi" šiptarskih separatista, Dalibor Jevtić, iskoristio je i ovu priliku da se "pohvali" da je za ove povratnike nešto učinjeno ali rezultat pokazuje da je efikasnost ravna katastrofi. Da postoji bilo kakava volja povratnika bi bilo više ali upravo zbog rezultata koji Šiptarima odgovaraju, a to je da se Srbi ne vraćaju, zbog čega on i jeste više godina na toj funkciji. Očigledno je da Šiptari smatraju da je on vrlo uspešan u tome što (ne)radi.

Od pogonstva porodica Vučković živi u rasejanju u Grdici kod Kraljeva a ovih dana su nameravili da dođu u Berkovo.

Kuća nije sasvim izgorela, ali ovo je loša poruka povratnicima i Srbima koji ovde žive. U Berkovu živi desetak porodica, izgrađeno je petnaestak kuća, ima dosta obradive, kvalitetne zemlje ali ovakvi događaji utiču da se malo njih odlučuje na povratak i ostanak.

Naročito zato što takozvana "kosovska policija" nikad ne pronađe i kazni počiniocde ovakvih krivičnih dela a ovo je samo još jedan u nizu ataka na imovinu Srba povratnika u opštini Klina.

Pogledajte fotografije kuće Vučkovićakoja je danas gorela.
















































PROČITAJTE JOŠ: 
Opljačkana srpska kuća Vučkovića na Kosovu i Metohiji - KM NovineOpljačkana srpska kuća na Vučković na Kosovu i Metohiji U noći između 22. i 23. septembra obijena je porodična kuća Dejana Vučkovića u selu Babin Most odakle je ukradeno oko 2 hiljade evra, zlato a pričinjena je i velika materijalna šteta, javili su pro-albanski mediji sa iM na srpskom jeziku.



PROČITAJTE JOŠ: 
Još jedan napad na Srbe u Klini - KM NovineNepoznati počinioci, najverovatnije lokalni Šiptari, napali su iz automatskog oružja Srbe u selu Berkovo u opštini Klina, a u napadu, iako su dve kuće oštećene, nije bilo povređenih. U obe kuće je, u trenutku napada, oko 19 sati, bilo ljudi, a na jednoj od njih je oštećen crep, dok je na drugoj jedan od hitaca pogodio prozorsko okno.


PROČITAJTE JOŠ:
Berkovo kod Kline: Poslednji Srbi - KM NovineBerkovo kod Kline: Poslednji Srbi #Kosovo #Metohija #Klina #Berkovo #Srbija #Vesti #Srbi #Enklava #Geto #Nestanak U Berkovu nadomak Kline trenutno živi 13 srpskih porodica. Naviknuti da se godinama bore sa nedaćama, ne smeta im što u selu nema ni prodavnice ni lekara, ali im nedostaje više ljudi.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.