Navršilo se 30 godina od početka ozbiljnog oružanog sukoba u bivšoj SFR Jugoslaviji

Izvor: KMnovine.com, 01.Apr.2021, 08:01

Navršilo se 30 godina od početka ozbiljnog oružanog sukoba u bivšoj SFR Jugoslaviji

"Događaju na Plitvicama prethodilo je uspostavljanje hrvatske vlasti u policijskoj stanici u Pakracu, kada je odred hrvatskih specijalnih jedinica policije iz Zagreba, iznenadio i uhapsio srpsku policijsku posadu"



Pre tačno 30 godina na području Nacionalnog parka "Plitvice", na teritoriji na kojoj su živeli isključivo Srbi, dogodio se upad hrvatskih kriminalaca, kojima je prethodno hrvatski predsednik Franjo Tuđman podelio policijske značke, u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << otimanja ovog nacionalnog parka i policijske stanice u Korenici. Tom prilikom je poginuo srpski policajac Rajko Vukadinović iz Korenice, dok je 17 Srba zarobljeno i krvnički mučeno po Tuđmanovim kazamatima.

Šta je prethodilo tom događaju?

Prvi posleratni višepartijski izbori u SR Hrvatskoj su održani 22. aprila 1990. godine. Na tim izborima pobedila je ekstremna stranka HDZ, na čelu sa bivšim generalom JNA Franjom Tuđmanom, koji na mala vrata uvodi pravaško-ustašku ideologiju.


Nova vlast HDZ je odmah počela da sprovodi proustaške mere što je izazvalo ogromnu strepnju Srba, koji su preživeli genocid tokom 1941-1945. Tako je hrvatska skupština ”sabor” (još jedna reč koju su pozajmili iz srpskog jezika) 25. jula 1990. godine donela odluku da ustaški simbol ”šahovnica” postane državni simbol SR Hrvatske. To znači da, na opšte zaprepašćenje Srba, ustašku ”šahovnicu” moraju da nose svi zaposleni u državnoj službi na teritoriji SR Hrvatske.

Protiv "šahovnice" i drugih ustaških simbola prvi su se pobunili radnici SUP-a Knin.

Takođe već mesecima su trajali pritisci na Srbe iz velikih urbanih sredina da potpisuju nekakve izjave lojalnosti Tuđmanovom režimu. Ko od Srba to nije potpisao, sledila su otpuštanja, isterivanja iz stanova sa stanarskim pravom, ukidanja penzija, socijalnih davanja, otmice, ubistva itd.


HDZ je ozbiljno pristupio svojim već skrojenim planovima za odvajanje SR Hrvatske od SFRJ i progon srpskog stanovništva sa teritorije SR Hrvatske, čime bi se zaokružio genocid iz Drugog svetskog rata. Već od sredine 1990. godine Tuđmanov HDZ je imao potpunu kontrolu nad policijom, tužilaštvom, medijima u SR Hrvatskoj.
U hrvatskom Saboru krajem decembra 1990. godine izglasan je tzv. Božićni ustav, po kome su Srbi izbačeni iz Ustava kao konstitutivni narod, i svedeni su na nacionalnu manjinu, koja čak nije ni pomenuta poimence u ustavu.

Prethodno, tokom jeseni 1990. godine počinje ilegalno naoružavanje članova HDZ i HOS, preko Mađarske i Austrije, a kasnije i prekomorskih zemalja u lukama: Rijeka i Split. Oružje iz istočnoevropskih zemalja koje su napuštale sovjetski blok, masovno se uvozilo u SR Hrvatsku.



Događaju na Plitvicama prethodilo je uspostavljanje hrvatske vlasti u policijskoj stanici u Pakracu, kada je odred hrvatskih specijalnih jedinica policije iz Zagreba, iznenadio i uhapsio srpsku policijsku posadu, koja je prethodno uspostavila kontrolu nad Pakracem i delovima Slavonije. U akciji nije bilo žrtava ali su Srbi rešili da im se to ne ponovi u Lici i to pokazali na Plitvicama.

U SUP-u Korenica, u mestu koje je 100% bilo srpsko, su se nalazili pripadnici policije Srbi, koji su bili rešeni da odbrane svoju policijsku stanicu i samim tim da se zaštite od iznenadnih upada u Korenicu i svoja sela, kako im se ne bi ponovila sudbina njihovih predaka iz NDH.

Isto tako Srbi policajci su zaposeli obližnji nacionalni park "Plitvice" 29. marta 1991. godine čime je smenjena uprava koju je postavio Tuđman iz Zagreba.





Po nalogu vlade SR Hrvatske, odnosno tadašnjeg premijera Josipa Manolića, MUP Hrvatske šalje 31. marta 1991. godine na Plitvička jezera oko 400 policajaca iz kampa Rakitije kod Zagreba (pod komandom Josipa Lucića) i grupu običnih kriminalaca kojima su podeljene policijske značke ATJ Lučko (pod komandom osuđenog ratnog zločinca Mladena Markača), koji su imali cilj da zaposednu policijsku stanicu u srpskoj Korenici.

Prilikom njihovog dolaska na Plitvice u prepodnevnim časovima, došlo je do razmene vatre između Srba policajaca i pripadnika MUP-a Hrvatske, koja je potrajala nekoliko sati.

Uhapšeno je 20 Srba je , a među njima i Goran Hadžić iz Vukovara, koji je kasnije pod nerazjašnjenim okolnostima pušten.





Poginule su 2 osobe i povređeno je oko 20 policajaca.

Dva policajca koja su poginula u razmeni paljbe—sa svake strane po jedan (Rajko Vukadinović sa srpske i Josip Jović sa hrvatske)—prve su žrtve u građanskom ratu nastalom na ruševinama SFR Jugoslavije.

Hrvatski policajci su bili brojno jači, odlično naoružani tek uveženim oružjem i spremniji, pa su uspeli da zaposednu privremenu policijsku stanicu na Plitvicama, ali ne zadugo jer je ovaj sukob prouzrokovao intervenciju JNA, koja je svoje mešanje objasnila potrebom da se umetne između sukobljenih strana.
Nakon ovog incidenta na Plitivicama, situacija u SR Hrvatskoj se još više zaoštrila.

Hrvatska propaganda je "dobila žrtvu" Josipa Jovića, sa kojim je svakodnevno manipulisala i pozivala na rat protiv Srba. Počeo je pravi medijski rat usperen protiv Srba. Još uvek je u tom trenutku bilo dosta Hrvata kojima nije bilo do rata ali je Tuđmanov režim ovakvim akcijama i medijskim kampanjama pokušavao da ih pridobije na svoju stranu.




Država SFRJ se već našla pred građanskim ratom, i situacija posle ovog događaja iz dana u dan pogoršavala u svim srpskim sredinama na području SR Hrvatske.
Josip Boljkovac, hrvatski ministar policije iz vremena 1990-1991, je kasnije objavio knjigu "Istina mora izaći van", u kojoj je napisao da je rat u Hrvatskoj počeo napadima Tuđmanove policije na lokalne Srbe, misleći na ovaj incident na Plitivicama 31. marta 1991. i u Borovu Selu 2. maja 1991. godine. 


Boljkovac je u svojoj knjizi izneo i dokaze koji su govorili u prilog tome da je hrvatski policajac Josip Jović ubijen sa leđa od nekog kolege iz svoje jedinice. Ubijen je oružjem puška tzv. pumparica, koje su hrvatske vlasti kupovale ranije na ilegalnom tržištu oružja, a to ubistvo im je bilo potrebno kako bi raspirivali sukobe i mržnju prema Srbima.
Kontrolu nad Nacionalnim parkom “Plitvička jezera” preuzele su krajiške vlasti i zadržale je sve do avgusta 1995. godine kada je izdajom pala naša Srpska Krajina.

Toga 31. marta 1991. godine, pravoslavni vernici su slavili Cveti, a rimokatolici Uskrs, zbog čega se ovaj događaj u Hrvatskoj zove “krvavi Uskrs”.

* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
Još jedan uslov Srbiji za ulazak u EU - brisanje prošlosti! - KM NovineIza opštih formulacija o "pomirenju" i "otvorenim pitanjima" kriju se i klipovi. Ako želi da napreduje u procesu pridruživanja EU, Srbija će morati da raskrsti sa svojom prošlošću! Ovaj zahtev zvanični Zagreb ugradio je u svoj program predsedavanja Evropskoj uniji, koje je Hrvatska 10. januara i formalno započela.


PROČITAJTE JOŠ:   
Nepozvani gosti Morpolače - KM NovineUznemirujuće vijesti iz Dalmatinskog sela Morpolača, sela u kojem je do 1991. bilo 120 srpskih domaćinstava i dva hrvatska. Naime, povratnici i nekadašnji žitelji sela su 2015. uoči Svetog Ilije na seosko groblje postavili krst visok 6,5m, koji je osveštao vladika Dalmatinski Fotije. Od tada su počele verbalne provokacije i pretnje Hrvata iz okolnih sela.


PROČITAJTE JOŠ:   
Džejson Harington: Uputstvo za pravilno proslavljanje ratnog zločina - KM NovineHrvatska je svetu održala lekciju o tome kako proslavljati ratne zločine. Povod je bila dvadesetogodišnjica vojne operacije „Oluja" iz 1995-te, u okviru koje je proterano preko 200.000 Srba iz Krajine, i usput ubijeno oko 2.000. U ovom članku raščlanjujem ovu hrvatsku lekciju u prikladan priručnik u četiri tačke, za države koje žele da sebi čestitaju na svojim zločinima iz prošlosti.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: Istorija Srba    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.