LUDOST: Napravili obdanište u selu bez dece

Izvor: Kurir, 31.Jul.2013, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LUDOST: Napravili obdanište u selu bez dece

U selu u opštini Kuršumlija država pre 13 godina izgradila i nikada nije otvorila predškolsku ustanovu za 60 dece

KURŠUMLIJA - Kad bog uzme pamet...

U Merdaru, selu u opštini Kuršumlija, koje se nalazi uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i u kome ima pedesetak kuća, pre 13 godina država je izgradila obdanište za šezdesetoro dece. Ova predškolska ustanova nikada nije otvorena, a tadašnji predsednik opštine Kuršumlija Borivoje Urošević >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kaže da je obdanište izgradila Mrkonjićeva Direkcija za obnovu zemlje.

- Tada je u Merdaru bilo izbeglica sa Kosova, koje su se smestile kod rođaka. Međutim, dok se završila izgradnja obdaništa, izbeglice su sa decom otišle u druge gradove, tako da ono nikada nije ni otvoreno - objašnjava Urošević.

Ipak, „slučaj obdanište“ ima svoju pozadinu. Naime, aktuelni predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević kaže da su posle rata na Kosovu u Merdare dolazili razni državni funkcioneri, koji su, u priči, sa tadašnjim opštinskim funkcionerima iz Kuršumlije od Merdara pravili velegrad.

- Pričalo se da će se u Merdaru izgraditi pogon Duvanske industrije iz Niša, u kojem bi se zaposlilo četrdesetak radnika.  S obzirom da je planirano da se zaposle mladi ljudi, po prirodi stvari oni bi pravili decu, pa se neko setio da treba obdanište - pojašnjava Milošević. Prema Miloševićevim rečima, danas u Merdaru u pedesetak kuća živi oko 120 uglavnom starijih meštana. Četvororazredna osnovna škola ima svega četvoro učenika.

(M. Đ.)

Nikad neuseljena pošta, ambulanta...

Inače, osim obdaništa koje nikad nije otvoreno jer nije bilo dece, u Merdaru su 2000. godine izgrađeni i objekti predviđeni za policijsku stanicu, mesnu kancelariju, ambulantu i poštu, i nijedan nikada nije useljen. Takođe, ni pogon Duvanske industrije iz Niša, naravno, nikad nije izgrađen.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napravili obdanište u selu bez dece

Izvor: Mondo, 31.Jul.2013

U selu u opštini Kuršumlija država pre 13 godina izgradila i nikada nije otvorila predškolsku ustanovu za 60 dece.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.