Nakon prolećnih 18 stepeni, sledi sneg i zahlađenje

Izvor: JužneVesti.com, 03.Feb.2020, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon prolećnih 18 stepeni, sledi sneg i zahlađenje

Iako je i za sutra, 4. februara na jugu Srbije najavljeno pravo prolećno vreme, a živa na termometru bi trebalo da ide i do 18. podeoka, u sredu se sprema povratak na zimsko vreme, a najavljen je i sneg. Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u sredu, 5. februara će maksimalna dnevna temperatura biti tri stepena, što je pad za 15 stepeni, pa lekari savetuju hroničnim bolesnicima da više vremena provode u svom domu, a onima koji to nisu da odmaraju i piju vitamine. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Današnja minimalna najavljena temperatura čak je za četiri stepena viša od one koja se za sredu najavljuje kao maksimalna. Na sajtu RHMZ stoji da bi sneg u Nišu trebalo da počne da pada u sredu i, različitim intenzitetom, nastavi u naredna četiri dana. OD 18 na -2; foto: Print screen/RHMZ

U sredu, tokom noći sreda na četvrtak i u četvrtak ujutro mestimično sa snegom, tako da će u centralnim i južnim krajevima doći do formiranja, a u planinskim predelima do povećanja visine snežnog pokrivača - navode u niškoj Meteorološkoj službi.

Novo otpoljenje nakon hladnog talasa; foto: Print screen/RHMZOvakve drastične promene temperature utiču najviše na srčane i plućne bolesnike, kaže načelnik vranjske Hitne pomoći Danijel Milovanović, a savetuje im da više vremena provode u kući dok se temperatura ne stabilizuje. Međutim, probleme imaju i oni bez hroničnih bolesti.

Generalno svi osećaju tegobe, ali kod zdravih ljudi nije na odmet da se unosi više vitamina i što više odmora. Promene pogoduju virusima pa bi zbog toga trebalo raditi na imunitetu - savetuje Milovanović.

Inače, nakon ovog hladnog talasa meteorolozi prognoziraju novi porast temperature. Prema podacima RHMZ-a, u drugoj polovini februara temperature bi ponovo trebalo da dosegnu 16 stepeni.

*Tekst je izmenjen nakon greške sa datumima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Vreme proteklih dana – prava slika klimatskih promena

Izvor: RTS, 04.Feb.2020, 08:59

Prvog dana februara sa 18 stepeni oboren je rekord od kada se meri temperatura. Mnogi su spremno dočekali taj vremenski preokret i uživali. Međutim, već danas se očekuje pad temperature i sneg. Vladimir Đurđević, klimatolog sa Instituta za meteorologiju PMF-a, kaže za RTS da su visoke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.