Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2022, 18:22

Najviše zaradile kineske firme

BEOGRAD

Poslovanje domaće privrede tokom prošle godine obeležile su kineske kompanije uglavnom zahvaljujući izvozu metala, a najveću dobit u 2021. zabeležila je kompanija Srbija Ziđin majning iz Bora, koja je uvećala zaradu za čak 13 puta, na 34,4 milijarde dinara, objavljeno je u ediciji  BIZNIS TOP 2021/22 magazina “Biznis i finansije”.

Dobit te kineske kompaije ostvarena je pre svega zbog velikog rasta poslovnih prihoda od prodaje koncentrata bakra, većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kroz izvoz.

Druga je MK grupa sa neto dobitkom od 26,2 milijarde dinara, uveća nim skoro 10 puta u odnosu na godinu ranije, ali je dobit generisana mahom iz finansijskih transakcija i prodajom udela u matičnim i zavisnim pravnim licima.

Treće po ostvarenom dobitku od 23,8 milijardi dinara je preduzeće Ziđin kuper Srbija, koje je uvećalo

dobit 2,8 puta, najviše zahvaljujući rastu poslovnih prihoda od izvoza, navedeno je u godišnjoj ediciji u kojoj magazin “Biznis i finansije” objavljuje rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji.

Zbog rasta tražnje i skoka cena čelika, HBIS Grupa Srbija je od petog po veličini gubitaša u 2020. godini, lane postala četvrta najprofitabilnija kompanija sa dobiti od 23,7 milijardi dinara.

Na petoj poziciji je Naftna industrija Srbije (NIS), koja je dobitak od 23,1 milijarde dinara pretežno generisala iz povećanih aktivnosti u preradi i prometu nafte, navodi se u ediciji BIZNIS TOP.

Pošle godine, od sto najuspešnijih kompanija više od dve trećine je uvećalo zaradu iz osnovne delatnosti.

Najveći rast dobiti zabeležila su preduzeća HIP Petrohemija, valjaonica aluminijuma Impol Seval i proizvođač mineralnih đubriva Elixir Zorka, mahom zbog povećanja vrednosti izvoza.

Profitabilnost je smanjilo 15 kompanija, a najveći pad su imale korporacije Invej, Tetra Pak, RŽD internešenel, Delez Srbija i Grundfos Srbija.

Prethodne godine je samo 29 preduzeća izvezlo robu u vrednosti većoj od 100 miliona evra, dok su više od dve trećine izvoza činile robe i usluge u vrednosti do 100.000 evra.

Ove godine je većina najvažnijih privrednih grana smanjila proizvodnju i izvoz, a znatno slabiji rezultati poljoprivrede i građevinarstva će najviše uticati na usporavanje privrednog rasta u 2022. godini,

predviđa se u ediciji BIZNIS TOP 2021/22.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) je, kako se navodi, prošle godine uspelo da zadrži prvu poziciju prema ostvarenim prihodima, koji su uvećani za 12,6%, na 319,7 milijardi dinara, ali je najveći srpski

proizvođač struje istovremeno imao gubitke iz poslovanja, finansiranja i ostalih aktivnosti.

Tako je, za razliku od 2020. godine, kad je EPS bio najprofitabilnija kompanija u Srbiji, to državno preduzeće u 2021. iskazalo najveći neto gubitak – od 14,9 milijardi dinara.

Takođe, EPS je zabeležio i najveći ukupni gubitak od 225,7 milijardi dinara, koji je prošle godine uvećan za 17,1% i činio je 6,1% kumuliranog gubitka privrede, navodi se u ediciji BIZNIS TOP.

Izvor: FoNet

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.