Izvor: JUGpress.com, 04.Jul.2023, 20:57

Najveće interesovanje za psihologiju i anglistiku

NIŠ

Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i ove godine je privukao najviše srednjoškolaca kako iz Niša tako i ovog dela Srbije. Ove godine se prijavilo za jedan od studijskig programa ovog fakulteta čak 960 kandidata koji su polagali prijemni ispit i borili se za indeks Filozofskog fakulteta koji odlukom Vlade Republike Srbije može da upiše 340 studenata na budžetu i 300 samofinansirajućih. Sve jedinstvene rang liste su objavljene i u toku je eventualno ulaganje žalbi ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kandidati imaju neke primedbe na testove koje su radili. Konačne rang liste biće objavljene  8.jula a od tog datuma do 10.jula primljeni kandidati će se upisivati. Od pre nekoliko godina Filozofski fakulete je uveo i jednu novinu, a to su liste želja.

I ove, kao i prethodnih godina najveće interesovanje je bilo za studije psihologije a za polaganje prijemnog ispita na ovom departmanu koji upisuje 90 studenata, 40 na budžetu i 50 samofinansirajućih, prijavilo se čak 261 kandidat. Na drugom mestu po broju prijavljenih kandidata koji su polagali prijemni ispit nalazi se Departman za anglistiku. Prijemni je polagalo 181 kandidat za jedno od 40 mesta na budžetu i 50 samofinansirajućih mesta. Na Departmanu za psihologiju moći će, praktično, da se upiše svaki treći kandidat, dok će na Departman za anglistiku svaki drugi kandidat ostati bez indeksa željenog studijskog programa. Na trećem mestu je Departman za pedagogiju za koji je konkurisalo 110 kandidata za jedno od 50 mesta od kojih je 30 na budžetu. Oni kandidati koji nisu uspeli da se nađu iznad crte za upis, upisaće se na nekom od departmana koji su naveli u listu želja.

„Liste želja je nešto što Filozofski fakultet nudi studentima već nekoliko godina.Studenti koji nemaju dovoljan broj poena da upišu željeni studijski program rangiraju se na onom studijskom programu za koji imaju odgovarajući broj osvojenih poena. Nadamo se da sve bude završeno do kraja sledeće nedelje i da će sva mesta biti popunjena tako da nećemo imati drugi, odnosno septembarski, upisni rok“, kaže docent dr Dušan Aleksić, PR Filozofskog fakulteta.

Starije kolege poručuju brucošima da ne odustaju, da budu uporni i pre svega zadovojni jer su upisali ono što vole.

„Kada se radi o poslu on se uvek nađe za one koji to žele, ali mi je drago da su mlade kolege izabrale studije koje vole, a ne one koje su sada profitabilne. Ponekad je bolje poslušati srce jer kada se nešto radi iz ljubavi uspeh uvek dođe i studije se lakše završe“, poručuje brucošima studentkinja treće godine na Filozofskom fakultetu.

Ove godine je vladalo veliko interesovanje i za studije nemačkog jezika. Za 30 mesta se prijavio 51 kandidat. Najmanje kandidata se prijavilo za studije ruskog jezika, samo 6 za 20 mesta, po deset na budžetu i samofinansiranju, a potom dolazi francuski jezik za koji se prijavilo 20 kandidata za jedno od 14 mesta na budžetu i 16 za samofinansiranje.

Da li će neko mesto biti upražnjeno, biče poznato posle upisa studenata po afirmativnim merama, koje važe za osobe sa invaliditetom,brucoše romske nacionalnosti  i za kandidate koji su završili školu u inostranstvu, a državljani su Srbije.

(Kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.