Izvor: JUGpress.com, 27.Jul.2023, 17:36

Najdelotvorija rešenja za sprečavanje rana usled dugotrajnog ležanja

(P)

BEOGRAD

Dugotrajno ležanje sa sobom može da donese i niz zdravstvenih problema. Nažalost, najčešće se oni vezuju za nastanak rana, odnosno oboljenja koje se naziva dekubitus. Iako ovo oboljenje može da zada bolesnima niz otežavajućih okolnosti i muka, postoje načini pomoću kojih se dekubitus može uspešno lečiti, ali i izlečiti.

Šta je dekubitus?

Dekubitus predstavlja hroničnu ranu koja nastaje prilikom dugog i konstantnog ležanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << U pitanju je hronična rana koja je izazvana uglavnom pritiskom, koji se javlja zbog neprirodnog ležanja. Ovo oboljenje i oštećenje tkiva nastaje kao direktna posledica predugog položaja tela u jednoj poziciji, čime se javlja produženi pritisak. Obično je to pritisak samog tela na podlogu, ali može nastati od bilo kakvog drugog produženog pritiska.

Sve one osobe koje iz bilo kog razloga nisu sposobne i u stanju da spreče neprekidni pritisak bilo koje čvrste podloge na tkiva su pod povećanim rizikom da dobiju dekubitus. Ipak, ova bolest se najčešće javlja kod ljudi koji su u poodmakloj životnoj dobi, budući da oni teže podnose sve neprirodne položaje tela. Isto tako, bolest se javlja i kod osoba sa neurološkim problemima, kao i kod onih koji su zbog akutne bolesti primljeni na duže bolnično lečenje.

Dekubitus se najčešće javlja u bolnicama, budući da su tamo pacijenti prinuđeni da leže duže vreme, ponekada i bez mogućnosti kretanja. Samim tim, budući da osobe ne mogu same da menjaju položaj tela, dolazi do otvaranja rana koje se pretvaraju u dekubitus. Osim toga, ove rane se javljaju i zato što pacijenti često neredovno i nepravilno primaju tuđu pomoć, koja im je neophodna za obavljanje nekih određenijih pokreta, kao i za promenu položaja tela.

Dekubitus se još može javiti i u gerontološkim centrima, odnosno u različitim centrima socijalne ustanove. U kućnim uslovima se dekubitus javlja veoma retko, a smatra se da se to dešava upravo jer pacijenti imaju bolju brigu i negu. Kako bi on uopšte nastao, potrebno je da postoji pritisak iznad koštanih delova, koji su najmanje otporni na dugo i učestalo ležanje. Ovakav pritisak izaziva kompresiju i distoriziju najmanjih krvnih sudova, te tako dolazi do razvoja same infekcije.

Kako uspešno lečiti dekubitus?

Iako se čini da su dekubitne rane nešto što se teško leči, dekubitus lečenje moguć je uz adekvatnu medicinsku opremu i kvalitetna pomagala. Kao najbolje rešenje ističe se antidekubitni dušek, koji bira sve više pacijenata, budući da je to jedno od najboljih medicinskih rešenja. Antidekubitni dušek neophodan je svim pacijentima koji imaju bilo kakve potrebe za dugim i konstantnim ležanjem u krevetu, kako ne bi došlo do otvaranja rana. Ipak, ukoliko do njih dođe, najbolje rešenje biće antidekubitni dušek.

Antidekubitni dušek napravljen je tako da ga čine parni i neparni redovi komora koje su napunjene vazduhom, a na kojima pacijent leži sve vreme. Na dušeku će jedni redovi komora uvek biti napumpani, te će na njima ležati pacijent. Suprotno tome, drugi redovi će biti prazni i na njih se neće oslanjati pacijent svojimtelom, te se samim tim neće vršiti pritisak na njih tokom ležanja. Nakon 10 minuta, kompresor će ispumpati redove komora na kojima je ležao pacijent, a napumpaće one druge.

Ukoliko nabavite kvalitetan antidekubitni dušek, on će zasigurno uspeti da reši vaš problem dugotrajnog ležanja. Pre svega, antidekubitni dušek uspeće da reguliše vlažnost, budući da je izrađen tako da se u obzir uzelo i znojenje koje je logičan sled dugog ležanja. Osim toga, pomoći će da se pritisak smanji totalno, kao i trenje između dušeka i kože, te će obezbediti pravilan položaj pacijenta. Takođe, na taj način će antidekubitni dušek poboljšati kvalitet života svakog pacijenta, budući da pacijent više ne mora zavisiti od drugih.

Najbolji antidekubitni dušek koji možete da nabavite jeste upravo onaj koji ima kompresor, budući da se on napumpava na svakih 10 minuta te tako podstiče pokretljivost kod pacijenata. On može pomoći ljudima koji imaju razna oboljenja, te će dobro doći svima koji su operisali kuk, butnu kost, trticu, karlicu ili bilo koji deo donjih ekstremiteta. Isto tako, antidekubitni dušek dobro će doći svima onima koji imaju invaliditet, koji su pretrpeli bilo kakvu saobraćajnu nezgodu, ili onima koji iz bilo kog razloga moraju dugo da leže u krevetu.

Iako mnogi misle da se antidekubitne rane teško leče, uz adekvatnu medicinsku opremu moguće je izlečiti ih potpuno. Kvalitetni antidekubitni dušeci obezbedite vam mirno ležanje bez ikakvih rana, te ćete moći neometano da se oporavite i lako vratite svom svakodnevnom životu i obavezama.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.