Izvor: JUGpress.com, 22.Dec.2016, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljena premijera filma “Dragutin. . . .Nathalie”

NIŠ

Predstavnici agencije „Petar Pan 018“ iz Niša danas su na konferenciji za novinare  u Media reform centru najavili premijeru dokumentarnog filma „Dragutin …Nathaliae”. O filmu su govorili autori  filma Goran Stankovuć i Bojan RanđeloviĆ i direktor Media I reform centra Mladen Velojić.

Dokumentarno – igrani film “ Dragutin… Nathalie” predstavlja osvrt na stradanje i vaskrs, ali  vrline, patriotizam, istrajnost, upornost srpskog vojnika u Velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ratu.

“ Ovo nije ljubavna priča, kako se obično misli kad se čuje naziv filma “, rekao je Goran Stanković, autor filma. “Ideja je da se kroz izradu, promociju i prikazivanje dokumentarnog filma ukaže na moral srpskog vojnika i istrajnost da očuva svoje ognjište I državu, na osobine koje su krasile naš narod. Osnovna zamisao je da poruku mladima u Srbiji, ali I svima ostalima, pošaljemo na jedan zanimlji , nesvakidašnji način, kroz priču o Dragutinu Mitiću – Oku sokolovom , srpskom izvidniku sa čuvene fotografije koja je obišla svet, ali i kroz priču o Ramonda Nataliji, jedinstvenoj biljki “feniksu”, kojoj je kad se potpuno osuši,  dovoljno samo malo vode da ponovo oživi, a koja raste upravo tu gde je odrastao Dragutin Mitić I na Kajmakčalanu za koji je sudbinski vezan srpski ratnik ”, dodao je autor.

Ovaj dokumentarni film zamišljen je kao svojevrsni okidač da se nebriga pretvori u osmišleno stavljanje rodne kuće Dragutina Mitića u funkciju oživljavanja sećanja, ali i funkciju razvoja kulturno – istorijskog turizma u ovom delu Srbije.

Kao sagovornici u filmu se pojavljuju istoričari , predstavnici vojske, crkveni velikodostojnici, književnici, autori postavke na temu Velikog rata, kustosi muzeja, sociolozi, psiholozi I članovi udruženja potomaka ratnika , 1912 -1920.

Film je sniman u Grčkoj, Makedoniji I Srbiji.

Projekat je podržao Grad Niš.

Film će sutra biti prikazan u 12 sati u bioskopu Kupina. Cena ulaznice nije određena. Koliko ko može platiće a sredstva će biti iskorišćena za lečenje malog Stefana Miladinovića.

Televizijska premijera filma biće na TV Zona plus.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Nišlije napravile dokumentarac o vrlinama srpskog vojnika u Velikom ratu

Izvor: JužneVesti.com, 22.Dec.2016

Osvrt na stradanja i događaje od pre jednog veka, ali i vrline srpskog naroda, ratnika u opancima, glavna su tema dokumentarno-igranog filma “Dragutin..Nathaliae”. Autori Goran Stanković i Bojan Ranđelović želeli su da pokažu kroz film čime to srpski narod može da se ponosi...Inspiraciju...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.