Izvor: JUGpress.com, 10.Nov.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada “Stevan Sremac” Vuletu Žuriću

NIŠ

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolјu proznu knjigu u 2018. godini pripala je Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“, objavljen u izdanju Lagune.

Žiri koji je radio u sastavu dr Adrijana Marčetić, dr Jelena Jovanović i Enes Halilović odluku je doneo jednoglasno.

Za Nagradu „Stevan Sremac“ za 2018. godinu prispelo je sedamdeset i devet proznih knjiga. Pored Žurićevog romana, u užem izboru su bile i knjige „I neka mi posle neko kaže“, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Stana Dinić Skočajić, „Ka granici“, Vladimira Arsenijevića, „Odustajanje“, Jelene Lengold, „Prelest“, Filipa Grbića i „Pust“, Jane Rastegorac.

„U romanu ‘Pomor i strah’ Vule Žurić gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti lјudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na istorijskom događaju, epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, Žurić ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinujući elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja. Priča o strašnim događajima u Irigu 1795. godine univerzalna je metafora o svetloj i tamnoj strani lјudske prirode, o veri, požrtvovanju, lјubavi i strahu. Roman ‘Pomor i strah’ poseduje sve najbolјe osobine Žurićevog pripovedačkog stila, vešto vođenje priče, preciznost jezika i uverlјivo oblikovanje karaktera“, navodi se u obrazloženju žirija.

 

Nagradu „Stevan Sremac“ dodelјuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Vuletu Žuriću biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

      Vule Žurić rođen je u Sarajevu 1969. godine. Objavio je romane „Blagi dani zatim prođu“, „Rinfuz“, „Tigrero“, „Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki“, „Mrtve brave“, „Nedelјa pacova“, „Srpska trilogija“, „Republika Ćopić“, „Roman bez ormana“ i „Pomor i strah“.

Autor je osam zbirki priča, knjige eseja i kolumni „Dvanaesti igrač“ i knjige radio-drama „Crni glas za belu hartiju“. U koautorstvu sa Božom Koprivicom objavio je knjigu o večitom derbiju „Derbi, moj derbi – Mnogo smo jači“. Bavi se priređivačkim radom, kao i prevođenjem sa engleskog i italijanskog.

Autor je scenarija za igrani film „Slepi putnik na brodu ludaka“ o Petru Kočiću, u režiji Gorana Markovića. Po Žurićevom tekstu, u narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci izvedena je i pozorišna predstava „Poslјednji mejdan Petra Kočića“, u režiji Nebojše Bradića.

Autor je sedam radio-drama, posvećenih životima srpskih književnika, Bori Stankoviću, Milanu Rakiću, Milutinu Uskokoviću, Emanuilu Jankoviću, Brani Cvetkoviću, Svetozaru Ćoroviću i Branku Ćopiću, koje su realizovane i emitovane u produkciji Dramskog programa Radio Beograda. Autor je i radijske adaptacije romana Miloša Crnjanskog „Seobe“ i „Druga knjiga seoba“, koje su realizovane i emitovane u produkciji Dramskog programa Radio Beograda povodom stotinu i dvadeset godina od piščevog rođenja.

Žurićeve priče prevođene su na engleski, nemački, francuski, italijanski, portugalski, španski, grčki, mađarski, polјski i slovenački, a u Italiji mu je 2003. objavlјena zbirka kratkih priča.

Zastuplјen je u antologiji savremene srpske priče na nemačkom jeziku, koju je povodom učešća Srbije kao počasnog gosta na Sajmu knjiga u Lajpcigu priredila slavistkinja Angela Rihter.

Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima su i Nagrada „Borislav Pekić“ za delo u nastanku, 1999. godine; Nagrada Stevan Sremac, za roman „Nedelјa pacova“, 2011. godine; Nagrada Danko Popović, za roman „Republika Ćopić“, 2016. godine; Nagrada Kočićevo pero za roman „Republika Ćopić“ 2016. godine, Nagrada Ivo Andrić, za zbirku priča „Tajna crvenog zamka“, 2016. godine, „Vitalova“ Nagrada Zlatni suncokret za roman „Pomor i strah“ 2019. godine.

Živi u Pančevu.

(foto:Miloš Lužanin)

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.