Nagli porast novoobolelih u Pirotu, Zavod predložio uvođenje vanredne situacije

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2020, 11:57

Nagli porast novoobolelih u Pirotu, Zavod predložio uvođenje vanredne situacije

Prema poslednjim podacima pirotskog Zavoda za javno zdravlje, 60 novozaraženih registrovano je u tom okrugu prethodnog dana. Od 2. do 24. novembra, od testiranih 682 je čak 351 pozitivan što je 51,5% pozitivnosti i nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Situacija u Pirotu je ocenjena kao izrazito nepovolja sa tendencijom pogoršanja, zbog čega je Zavod predložio uvođenje vanredne situacije u tom gradu.

Od ukupnog broja novoobolelih 25 ljudi je iz Pirota, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 23 iz Babušnice, 10 iz Bele Palanke i dvoje iz Dimitrovgrada.

Od 2. do 24. novembra uzorkovana su 682 brisa na PCR od kojih je 351 pozitivan - 212 iz Pirota, 96 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 5 iz Babušnice, što predstavlja 51,5% pozitivnosti i nagli porast - saopštavaju iz Zavoda.

Procenjuje se, dodaju, da je broj zaraženih sedam do deset puta veći od broja pozitivnih, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva i zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, a i mali broj zaraženih se testira.

Trenutno su 952 osobe u izolaciji, a samo prethodnog dana je naložena kućna izolacija za 110 ljudi.

Povećava se broj pregleda u kovid ambulantama: u DZ Pirot juče je obavljeno 235 pregleda, u Dimitovgradu 84, u DZ Babušnica 54 i u DZ Bela Palanka 38 pregleda - navode iz Zavoda.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici se procenjuje kao vanredna, ali stabilna, dok je u Pirotu, navodi se, izrazito nepovoljna koja prelazi u vanrednu sa tendencijom pogoršanja, zbog čega je Zavod predložio uvođenje vanredne situacije u tom gradu.

Podsetimo, vanredna situacija je na snazi u svim opštinama Pirotskog okruga - prvo je 2. novembra uvedena u Dimitrovgradu, zatim 17. u Beloj Palanci, a pre dva dana i u Babušnici.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.