Nadovezuju se problemi u školi u Jelašnici: Dok jedni dobijaju Rešenje o imenovanju, drugi o otkazu, Ministarsvo ćuti

Izvor: JužneVesti.com, 28.Feb.2021, 13:44

Nadovezuju se problemi u školi u Jelašnici: Dok jedni dobijaju Rešenje o imenovanju, drugi o otkazu, Ministarsvo ćuti

Iako su zaposleni u O. Š. “Bora Stanković” u Jelašnici primili platu nakon što je iz Ministarstva stiglo Rešenje o imenovanju v. d. direktora, to nije bio kraj problema zaposlenih koji traju unazad pet meseci. Prema rečima učiteljice Slađane Maksimović, ona je dobila nezakonit otkaz čim je deponovan potpis v. d. direktora Nikole Mihajlovića.

U borbi za direktorsko mesto prethodnih meseci, kako su javili čitaoci, najviše su stradali nastavni kadar i deca, a rezultirala >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je time da se škola nađe u blokadi jer Rešenje o imenovanju novog v. d. direktora nije stiglo iz Ministarstva, pa nije mogao da deponuje potpis i potpiše plate i rešenja.

Sada je Rešenje stiglo, ali je odmah nakon toga rešenje o otkazu dobila i Maksimovićeva, nakon 14 godina staža u toj školi, kako kaže, da bi se oslobodilo mesto bivšem direktoru Zoranu Petkoviću koji je bio neraspoređen, a na direktorsko mesto došao iz pripremnog predškolskog odeljenja, a ne sa mesta učitelja.

Do deponovonja potpisa novog v.d. direktora ja sam radila na svom radnom mestu. Međutim, nakon toga novi v. d. direktor me poziva u kancelariju da bi mi uručio rešenje o otkazu pozivajući se na prosvetnu inspekciju, ne priznajući ugovor o radu na neodređeno vreme i time moje radno mesto dodelio Zoranu Petkoviću koji je sve to vreme bio neraspoređen - kaže Maksimovićeva.

Problemi su, kako kaže, počeli još 2009. godine kada je po odlasku koleginice u penziju došla na radno mesto nastavnika razredne nastave, a tadašnji direktor Petković joj promenio ugovor sa neodređenog na određeno vreme, upozoravajući je da na taj način čuva sebi mesto učitelja i da jedino tako može da dobije posao, a to je trajalo do razrešenja Petkovića avgusta prošle godine.

Napominjem da direktor ima prava da čuva radno mesto sa kojeg je došao jedan mandat (po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja iz 2009. godine), odnosno 2 mandata po Zakonu iz 2017. godine. Direktor nije čuvao radno mesto sa kog je došao, već upražnjeno radno mesto na koje sam ja došla nakon što je koleginica otišla u penziju, što ni u kom slučaju nije pravno moguće - dodaje Maksimovićeva.

Situacija se, kaže, promenila kada je Miloš Stojanović zamenio Petkovića i utvrdio da je njegov prethodnik samom sebi dao ponudu i ugovor o radu na neodređeno vreme na mesto nastavnika razredne nastave 2013. godine.

To znači da smo od tog datuma bili dva učitelja na jedno radno mesto, ja sam vodila razred, a Petković bio i direktor. Uvidom u zapisnike je utvrđeno da pomenuti sporni ugovor nije prošao Školski odbor. Ceo ovaj slučaj je prijavljen inspekciji rada, prosvetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvete, ali reakcije nije bilo. Da bih utvrdila svoj radni status podnela sam tužbu Osnovnom sudu u Surdulici početkom oktobra prošle godine. Na predlog suda da se spor reši mirnim putem v. d. direktor Miloš Stojanović daje pozitivan odgovor i daje mi ugovor o radu na neodređeno vreme - priča učiteljica.

To je trajalo do njegove ostavke i deponovonja potpisa novog v. d. direktora Nikole Mihajlovića.

Predsednik sindikata i v. d. direktor škole Nikola Mihajlović kaže da je ugovor o radu na neodređeno vreme, koji je bivši v.d. direktor Stojanović dao Slađani Maksimović poništila republička prosvetna inspekcija iz Leskovca, a dve prosvetne inspekcije naložile da se bivši direktor Zoran Petković vrati na posao.

2 republičke prosvetne inspekcije, jedna iz Niša, druga iz Beograda naložile da se Zoran Petković vrati na mesto učitelja. Bivši v.d. direktor Miloš Stojanović nije ispoštovao naloge republičke prosvetne inspekcije i zato je otišao s tog mesta. Ja sam preuzeo funkciju v. d. direktora i obavezu da ispoštujem nalog republičke prosvetne inspekcije. Moja zakonska obaveza je da sprovodim naloge prosvetne inspekcije i Ministarstva prosvete - kaže Petković.

Petković napominje da je Maksimovićeva imala ugovor na određeno vreme do povratka direktora sa funkcije i da ga nije osporavala do sad.

O problemima u ovoj školi Južne vesti su pisale Ministarstvu prosvete i nedavno kada su čitaoci javili da su zaposleni tužili školu i da ne primaju platu, a učenici, mahom socijalna kategorija ostali bez besplatne užine, kao i u vezi otkaza koji je dobila Slađana Maksimović, međutim odgovor je u oba slučaja izostao, kao i odgovor načelnice Školske uprave za Jablanički i Pčinjski okrug.

Podsetimo, škola “Bora Stanković” je više od 15 godina imala istog direktora Zorana Petkovića koji je razrešen funkcije krajem avgusta prošle godine, a na njegovo mesto postavljen Miloš Stojanović koji je, prema tvrdnjama čitaoca, naišao na otpor svog prethodnika i nekoliko ljudi oko njega, te su organizovani i štrajkovi.

Borba između dva direktora se nastavila, dok Stojanović nije podneo zahtev za razrešenje kada je u školu došla inspekcija zato što ne radi grejanje, međutim problemi su nastavili da se nadovezuju i nakon njegove ostavke.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Učiteljica iz škole u Jelašnici tvrdi da je nezakonito otpuštena kako bi na njeno mesto došao bivši direktor

Izvor: JužneVesti.com, 01.Mar.2021, 10:39

Iako su zaposleni u OŠ “Bora Stanković” u vranjskom selu Jelašnica primili platu nakon što je iz Ministarstva stiglo rešenje o imenovanju v. d. direktora, to nije bio kraj problema zaposlenih koji traju unazad pet meseci. Prema rečima učiteljice Slađane Maksimović, ona je dobila nezakonit...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.