Izvor: JUGpress.com, 09.Avg.2019, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni savet Albanaca o izjavama ministra za državnu upravu

BUJANOVAC

Ministar državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Republike Srbije Branko Ružić drugi put politički napada Nacionalni savet Albanaca, navodi se u današnjem saopštenju u kome ovaj organ poziva Ružića da se ” fokusira na ispunjavanju svojih zakonskih i institucionalnih obaveza”.

” Ima puno posla. Ne treba izbegavati izvršavanje institucionalnih dužnosti političkim napadima Albanaca kako bi se predstavili kao patriote u Srbiji. Kao član vlade, bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bi produktivnije i pragmatičnije da ministar ima konkretne rezultate u poboljšanju kvaliteta života građana”, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta Albanaca. .

“Ministar Ružić je danas rekao: „Još jedan primer zloupotrebe Nacionalnog saveta nacionalnih manjina u političke svrhe“ i izjavio „Nedopustivo je da predstavnici tela čiji se rad finansira novcem svih građana Srbije, umesto da rade ono zbog čega su ih sunarodnici izabrali a to je promovisanje kulture, očuvanja tradicije, podrška boljoj integraciji albanske nacionalne manjine u srpsko društvo, oni istupaju politički suprotno interesima svoje države i zajednice koju predstavljaj”, navodi Nacionalni savet Albanaca.

Ružić je ovako komentarisao saopštenje Nacionalnog saveta Albanaca u kome se

„ pozdravlja odluke Vlade Kosova koje jačaju

kosovsku državnost” a povodom zabrane ulaska na Kosovo I Metohiju sa

srpksim pasošem.

U saopštenju se dodaje da je i ” 1. marta 2019. godine, nakon podela zahvalnica nosiocima referendumskog procesa 1. i 2. marta 1992. godine u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Ružić izjavio “Ovakav čin flagrantno izlazi van nadležnosti…” i “razne avanture izlaska iz Ustavom i zakonom definisani okvira, predstavljaju politizaciju, odnosno suštu suprotnost onome što je od interes građanki i građana, pripadnika nacionalnih manjina koji žive na teritoriji Republike Srbije. “

“Postoje nadležni organi za pravna pitanja. Oni nisu institucije izvršne vlasti. Srećom”, konstatuje se u saopštenju Naciolnog saveta i dodaje “Podsećamo ministra Ružića da smo spremni za međuinstitucionalnu saradnju, ali ne podležemo pritiscima, ucenama i pretnjama. Ni danas, ni sutra”.

“Štaviše, navodi Nacionalni savet Albanaca, takođe ne delimo isto mišljenje sa ministrom kako se štite interesi zajednice i državnika, kao što danas misli on o Miloševiću”.

“MDULS je angažovao međunarodne stručnjake za procenu broja stanovnika Preševa, Bujanovca i Medveđe. Kabinet Vlade Srbije odobrio je zaključkom 90-7304 / 2015 u kome se navodi da bi svim institucijama trebalo da se uputi ova odluka. U grubo kršenje MDULS -ove sopstvene inicijative i državne odluke uskraćeno je zastupanje albanske zajednice u Nacionalnom savetu Albanaca od 29 članova na 15”, navodi ovaj organ.

” Vlada Republike Srbije se nije uvažila Rezolucijom CM / ResCMN (2015) Komiteta ministara Saveta Evrope o trećem izveštaju primena Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koja preporučuje fleksibilan pristup definisanju politika na osnovu broja albanske zajednice”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da “nisi poštovao odluku ANS-a gde se usprotivio imenovanju ulica i naselja u opštini Medveđa što je suprotno Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Institucije na nivou republike koje deluju na nivou opština Preševo, Bujanovac i Medveđa odbijaju da primenjuju albanski jezik kao službeni jezik za teritoriju ovih opština što je u suprotnosti sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama.

U okviru MDULS rade 43 inspekcije, a za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nema inspektora albanske nacione pripadnosti”, navodi se u saopštenju.

Čak i kada Ministar odbrane neočekivano vređa albansku zajednicu, prihvatili ste reduktaciju i relativizaciju ove prakse kao individualno izražavanje i delovanje i niste se distancirali od institucionalnog podsticanja rastućeg ksenofobičnog diskursa protiv građana albanske nacionalne pripadnosti, poručuje Nacionalni savet Albanaca Ružiću.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.