Na grobljima u Grabovcu kod Zvečana i Sredskoj kod Prizrena Srbi održavaju i čuvaju spomenike ruskom lekaru i ruskom učitelju

Izvor: KMnovine.com, 12.Jul.2018, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na grobljima u Grabovcu kod Zvečana i Sredskoj kod Prizrena Srbi održavaju i čuvaju spomenike ruskom lekaru i ruskom učitelju

Na groblju u Grabovcu počiva ruski učitelj Vladimir Pustovarom a na groblju u Sredskoj ruski lekar Vladimir Vasiljev.


   
Ruski učitelj  Vladimir Pustovarov počiva  na srpskom groblju u Grabovcu    









Revolucije iz februara i oktobra 1917. godine u Rusiji, posle kojih je sledio trogodišnji krvavi građanski rat, izbrisale su carsku Rusiju sa karte sveta. Značajan >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << deo intelektulane elite Ruske imperije spas od boljševičkog progona potražio je u emigraciji.
Tekst i foto: Zoran Vlašković




Njih oko 40.000 naselilo se na teritoriji Kraljevine Jugoslavije. U periodu između dva svetska rata, ruska bela emigracija dala je značajan intelektualni doprinos srpskom društvu.

Dobročinstva ruskog cara i naroda nije zaboravio regent Aleksandar Karađorđević, pa je država na čijem čelu se nalazio bila jedina na svetu, koja je bez ikakvih ograničenja primala izbeglice iz Carske Rusije, koje su na teritoriji novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca uživale jednaka prava kao i domaći građani.

Dva emigranta, od velikog broja, iz tog poreioda, došla su na prostor Kosova i Metohije, Vladimir Pustovarov, (1890 – 1956) učitelj i Vladimir M. Vasiljev (1887 – 1935) lekar.

Učitelj Pustovarov je živeo i radio kao učitelj u Zvečanu, tačnije u osnovnoj školi u Grabovcu.


   
Spomenik  u Grabovcu  ruskom učitelju Vladimiru Pustovarovu    



- Umro je 1956. godine i sahranjen na seoskom groblju u Grabovcu. Njegova supruga se posle smrti Vladimira vratila za Rusiju. Ne znamo tačno iz kojeg je grada bio u Rusiji. Meštani Grabovca redovno održavaju spomenik dobrom ruskom učitelju , od kojeg, kako se sećaju stariji u selu, imalo šta da se i nauči – kaže Žarko Ristić i Grabovca.

Na drugom kraju Kosova i Metohije, u Sredskoj, srpskom selu kod Prizrena, stigao je kao emigrant Vladimir M. Vasiljev ruski lekar iz Petrovgrada što je i uklesano na spomeniku na seoskom groblju. Lekar Vasiljev nije bio oženjen a kada je umro Srbi su ga sahranili i podigli spomenik.



   
Ovde počiva lekar Vladimir. M. Vasiljev    

- Na svake Zadušnice obavezno očistim grobno mesto i zapalim sveću lekaru Vasiljevu – kaže 80 – godišnji Radislav Sovtić iz Sredske, penzionisani profesor. Na skromnom spomeniku Vladimiru M. Vasiljevu precizno upisano – ''Vladimir M. Vasiljev , ruski emigrant , lekar rođ. 8. jula 1887. u Petrovgradu, umro 13. aprila 1935. u Sredskoj.''


   
Spomenik  u Sredskoj ruskom lekaru Vladimiru M. Vasiljevu    




Autor: Zoran Vlašković


Dugogodišnji je novinar lista "Jedinstvo" koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.

Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.

Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.