Izvor: JUGpress.com, 27.Maj.2020, 09:26

Na fakultetima Univerziteta u Nišu 3.200 budžetskih mesta

NIŠ

 Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu  za iduću akademsku godinu odobreno je  3.200 mesta na budžetu, 90 za afirmativne mere za decu romske populacije,  decu sa invaliditetom i decu koja su srednje škole završila u inostranstvu , i oko 1500 mesta za samofinansirajuće studente kada su u pitanju  osnovne akademske ili osnovne integrisane studije na medicini, farmaciji i stomatologiji kao i na studijama arhitekture, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Nišu za nastavu.

                           “ Kada su u pitanju  upisne kvote za fakultete Univerziteta u Nišu one su ostale na prošlogodišnjem nivou. Na osnovnim studijama u septembru su smanjena 60  mesta, toliko je ostalo i sada, dakle, 30 mesta manje na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, 20 na Pedagoškom, 9 na Prirodno-metematičkom fakultetu i 1 mesto na Fakultetu umetnosti. Sa sada odobrenim kvotama smo zadovoljni. Fakulteti će moći broj upisnih mesta koja su smanjena da prebace na  samofinansirajuće studente ali pre toga Senat Univerziteta u Nišu mora da donese odluku o broju  samofinansirajućih studenata ako fakulteti to budu tražili”, kaže  Niklić.

                          Prema njegovim rečima trka za indeks budućih brucoša u junskom roku počinje prijavljivanjem za polaganje prijemnog ispita od 22.  do 27.juna.

Datume prijemnih ispita određuju sami fakulteti, ali će oni biti održani u periodu od 29.juna do 5. jula. Upis na svim fakultetima mora da bude završen do 17.jula, a o broju  upisanih i broju slobodnih mesta fakulteti su u obavezi da dostave Univerzitetu do 20.jula u 12 sati.

                       “Što se tiče samog prijavljivanja za polaganje prijemnih ispita, to je i samo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučilo, trudićemo da se što veći broj dece  prijavi onlajn, dokumentaciju mogu da pošalju i poštom, a oni koji baš žele mogu da se prijave na šalterima”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić. “To je prvi korak da zaštitimo buduće studente ali i zaposlene od korona virusa.

Prijemni ispiti će se različito organizovati na fakultetima, biće poštovane mere  koje je predložilo Ministarstvo, ali i Institut za javno zdravlje,  da razmak bude dva metra između studenata. Biće obezbeđen i veći broj sala za polaganje prijemnih ispita kako bi smo i kandidate i zaposlene zaštitili od korone”.

                Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu profesor dr Vlastimir Nikolić dodaje, da ove godine nisu promenjene ni upisnine ni školarine na fakultetima.

                 “Kada se radi o upisninama one će  ostati na istom nivou kao i prošle godine, a to su i preporuke Ministarstva  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, KONUS-a i SKONUS-a. Njihov predlog je i da  školarine ostanu na istom nivou, a predložen je, što je takođe dobro, isti broj rata kao i do sada za plaćanje školarine ili da ih bude više”, dodaje Nikolić.

                      Najnižu školarinu ima Mašinski fakultet za osnovne studije mašinstva i Tehnološki fakultet u Leskovcu , 45.000 dinara. Najviše školarine su na Medicinskom i na Fakultetu umetnosti, 120.000 dinara.

                      “Kada se radi o najvišim školarima mora se imati na umu činjenica da one vrede još više zbog toga što su materijali potrebni za vežbe skupi, ali zbog ekonomske situacije su na tom nivou. Na ovim fakultetima  ima dosta  vežbi i taj materijal koji se utroši mora da se plati, ali svakako je sve to mnogo skuplje od školarina koje daju studenti, a koje fakulteti drže zbog toga što znaju kakva je situacija posebno na jugu Srbije”, ističe prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

                 Na master akademskim studijama biće oko 1000 mesta na budžetu i oko 1230 mesta za samofinansirajuće studente. Za doktorske studije odobreno je 105 mesta na budžetu i 345 za samofinansirajuće studije.

                Prijava za drugi upisni rok planiran je 2. i 3. septembra, a polaganje prijemnog 4. i 5. septembra. Rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 6. septembra, a upis kandidata mora biti završen 15. septembra.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.