Na današnji dan umro princ Karađorđević

Izvor: juGmedia, 17.Okt.2014, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan umro princ Karađorđević

NA DANAŠNJI DAN 1972. godine umro je srpski princ Đorđe Karađorđević, stariji sin kralja Petra I, koji se odrekao prava na presto i posvetio vojničkoj karijeri.

Do 16. godine, služio je u Petrogradu u paževskom korpusu s mlađim bratom Aleksandrom i vratio se u Srbiju kada je Petar I 1903. postao kralj.

Učestvovao je u oba balkanska i u Prvom svetskom ratu, a u jurišu na Mačkovom kamenu 1914. teško je ranjen. Posle oslobođenja zemlje, bio je žrtva dvorskih spletki, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << proglašen je maloumnim i do početka Drugog svetskog rata bio je na prinudnom lečenju.

Odbio je da se 1941. pridruži vladi i kralju u izbeglištvu, a potom je odbio i nemačku ponudu da se nastani u Belom dvoru.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.