Izvor: JUGpress.com, 12.Maj.2021, 09:30

Na čijoj je strani MUP-promocije knjige “Kako je jedna ceduljica srušila MUP ” u Nišu

NIŠ

„Kada se vlast transformiše u zloupotrebu, a na tom putu joj se vladavina prava ispreči, na čiju će stranu MUP stati, kako će se ponašati?” pitanje je koje se postavlja u knjizi “Kako je jedna ceduljica srušila MUP ” čija je promocija održana u Nišu.

“Sama činjenica da se ovo pitanje postavlja, poražavajuća je za celo društvo. Dok je MUP grubo zloupotrebljen, vlast u propagandnom maniru ističe da je servis građana. Da je servis – jeste. Ali čiji? >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Moglo bi se reći da je MUP između servisa građana i servisa za očuvanje vlasti. Ne mora da odlučuje kojoj će se strani privoleti sve dok građani i vlast imaju isti cilj – vladavinu prava. Međutim, čim se pitanje opredeljenja postavi, odgovor je jasan: MUP je na strani vlasti. Sve i da neće, toj strani moraće da se privoli.“

Publikacija “Kako je jedna ceduljica srušila MUP” je rezultat višegodišnjeg istraživanja, a objavljena je u okviru projekta Vladavina prava (ili političke korupcije) u Srbiji na primeru MUP-a. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija. Ovo je drugi deo edicije koja je započeta naslovom Oči u oči sa političkom korupcijom. Izdavač publikacije je pančevački “Institut za istraživanje korupcije Kareja”.

Odlomak iz publikacije:

„Kada se vlast transformiše u zloupotrebu, a na tom putu joj se vladavina prava ispreči, na čiju će stranu MUP stati, kako će se ponašati? Sama činjenica da se ovo pitanje postavlja, poražavajuća je za celo društvo. Dok je MUP grubo zloupotrebljen, vlast u propagandnom maniru ističe da je servis građana. Da je servis – jeste. Ali čiji? Moglo bi se reći da je MUP između servisa građana i servisa za očuvanje vlasti. Ne mora da odlučuje kojoj će se strani privoleti sve dok građani i vlast imaju isti cilj – vladavinu prava. Međutim, čim se pitanje opredeljenja postavi, odgovor je jasan: MUP je na strani vlasti. Sve i da neće, toj strani moraće da se privoli”, piše autor Siniša Janković.

Ovaj dugogodišnji policijski inspektor , sada u penziji, kaže da je pokušao da sa više aspekta osvetli političku korupciju a da je studija smeštena u širi društveni kontekst i analizira se njen uticaj na vladavinu prava.

Promocija ovog projekta počele je simbolično u selu Kukolovce kod Leskovca koje je prošle godine postalo poznato po tome što su meštani zapretili da neće da glasaju na izborima zato što godinama dobijaju lažna obećanja da će im put kroz selo biti asfaltiran.

Asfalt je u selo stigao ekspresno, u narednih nekoliko dana, uz kršenje zakona i svih procedura koje su predvidjene za takve poslove.

Urednik publikacije je dr Predrag Petrović programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Stručni konsultant je Zlatan Vulić, nekadašnji tužilac i inspektor privrednog kriminaliteta, sada advokat.

Partneri na realizaciji projekta su i organizacije Narodni Parlament iz Leskovca i Građanska akcija Pančevo.

Promocija knjige je u Nišu održana u dvorištu City Smart Cluba.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.