Na “Vlažnim livadama” pronađena povređena barska ptica, smeštena u stacionar “Zoo planeta”

Izvor: JužneVesti.com, 09.Apr.2023, 16:38

Na “Vlažnim livadama” pronađena povređena barska ptica, smeštena u stacionar “Zoo planeta”

Riđu muljaču - veliku barsku pticu, pronađenu između Donjeg Međurova i Bubanj sela sa polomljenim krilom, spasili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a ona je nakon operacije smeštena u stacionar Udruženja Zoo Planet.

Iz Zoo planeta pišu na svojoj Fejsbuk stranici da je ptici amputirano krilo.

Pretpostavlja se da je ptica nastradala usled udara u dalekovod i došlo je do otvorenog preloma krila. Na toj lokaciji pronađeno je još >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nekoliko mrtvih jedinki ptica pa je u toku istraživanje uzroka na toj lokaciji - kažu iz Zoo planeta.

Ona je nakon operacije smeštena u stacionar Zoo planeta, gde će se o njoj brinuti dok nadležne institucije ne odluče šta dalje.

Riđa muljača je, objašnjavaju, velika barska ptica iz porodice sprudnika i šljuki i hrani se insektima, ljuskarima i vodenim biljkama zabijanjem kljuna u mulj.

Zanimljivo za ovu vrstu je to da drži rekord u preletenim kilometrima bez predaha i odmora tako što je preletela 11.000 kilometara od Novog Zelanda do kineskih obala Žutog mora - dodaju iz Zoo planeta.

Reč je o ptici selici koja spada u zaštićene vrste.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.