Izvor: JUGpress.com, 30.Jul.2023, 18:22

Na VII Internacionalnom festivalu dokumentarnog filma u Sokobanji najbolji Ilketov film “Srbijanka”

VLASOTINCE

 U organizaciji Lokalne akcione grupe „Rtanj“ a uz podršku Opštine Sokobanja, mesne zajednice Vrmdža i „Forum Artistikum“ iz Niša u subotu 29. jula 2023. godine u prirodnom ambijentu podno Latin Grada u selu Vrmdža, opština Sokobanja, održan je VII po redu Internacionalni festival dokumentarnog filma „VRMDŽA FEST“.

Festival je zvanično otvorio predsednik opštine Sokobanja gospodin Miodrag Nikolić.

Festival prikazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ekološke, turističke kao i filmove koji se bave etno kulturom života na selu.

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM U OBLASTI ETNO KULTURE ŽIVOTA NA SELU PRIPALA JE FILMU  „S R B I J A N K A“.

Sinopsis:

U drevnim vremenima države su naseljavale ljude u granična područja da bi bili život koji brani zemlju svojim postojanjem.

Čuvajući svoje ognjište, čuvali su i državu.

Ona koja ima simbolično ime, živi u jednom sasvim drugačijem svetu nego onom kakav poznaju mlađe generacije.

Ona je čuvar zemlje, kamen međaš. I to ne samo između dve države, već i između dva sveta, savremenog i onog koji polako gasne na obroncima crnotrvskih brda.

Film govori o Srbijanki Mitrović, poslednjem stanovniku mahale Todorovci u opštini Crna Trava. (kraj) VS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.