Izvor: JUGpress.com, 12.Nov.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na PMF-u u Nišu – Kako usporiti svetlost ?

NIŠ

 U četvrtak 14. novembra sa početkom u 20 časova na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu nastavlja se seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section”. Posetioci će između ostalog prisustvovati naučno-popularnom predavanju, “Kako usporiti svetlost?” I studentskoj prezntaciji “Dva po ceni jednog: Potraga za Higsovim bozonom”.

                        Predavanje “Kako usporiti svetlost?” održaće Nikola Filipović, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << asistent na Departmanu za fiziku PMF-a u Nišu.

                         „Poznato nam je da je brzina svetlosti najveća moguća brzina kojom čestice u prirodi mogu da se kreću. Svetlost se kreće toliko brzo da u treptaju oka dospeva sa jednog kraja grada na drugi, sa jednog planinskog vrha na drugi, sa aviona koji leti na noćnom nebu ili satelita koji orbitira oko Zemlje do nas. Međutim, ukoliko svetlost posebnih karakteristika propustimo kroz takođe vrlo specifične materijale, možemo je usporiti toliko da bismo bili u stanju da je prestignemo nešto jačim sprintom! Kako je ovo moguće, kakve karakteristike moraju imati pomenuti materijali, kao i koje su sve moguće primene usporavanja svetlosti, neka su od pitanja na koja će ovo predavanje pokušati da da odgovor”, kaže Filipović.

                      Pored ovog predavanja program čine i studentska prezentacija Milene Simić, studentskinje treće godine osnovnih studija na Departmanu za fiziku,

“Dva po ceni jednog: Potraga za Higsovim bozonom” o njenom iskustvu u letnjoj školi fizike elemntarnih čestica u Krakovu. Takodje biće organizovana razmena iskustava sa studentima iz Jerevana, Jermenije, putem video poziva.

                      Do sada su održana tri od predviđenih  pet termina, a u četvrtak sledi četvrti po redu. Seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section” i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu namenjen je širokoj javnosti.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.