Izvor: JUGpress.com, 15.Jun.2023, 19:51

Na ORL Klinici UKC Niš izvedene složene operacije sinusa

NIŠ

 Na niškoj ORL Klinici UKC Niš prvi put su izvedene  neke od složenijih operacija sinusa koje je uradio  tim ORL lekara na čelu sa načelnikom klinike profesorom dr Dušanom Milisavljevićem, a uz pomoć slovenskog kolege profesora dr Jure Urbančiča.U pitanju je minimalna invazivna operacija, bez reza koja omogućava brz oporavak pacijenta. Niška ORL klinika može se pohvaliti najsavremenijom opremom za izvođenje ovih operacija u Srbiji, ali i time da nemaju liste čekanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
                           Radi se o funkcionalnoj endoskopskoj hirurgiji, koja je minimalno invazivna, bez reza i koja omogućava brz oporavak pacijenata kaže rukovodilac ORL klinike, Dušan Milisavljević.

                           „Prednosti ove operacije su što preko endoskopa na monitoru u krupnom planu vidite jedan prostor koji je do tada bio dosta mali. Sada imate mogućnost da ne napravite toliko štete samom pacijentu i brži je post-operativni oporavak i hirurgu je lakše i kvalitet same operacije je bolji ovom opremom“, kazao je profesor dr Dušan Milisavljević.

                        Ovim operacijama, koje će uskoro postati redovna procedura u radu niških lekara,  rešava se problem hroničnog rinosinuzitis, tumora u nosu i raznih devijacija nosa.

                        „Imamo odličnu saradnju sa ORL Klinikom u Ljubljnai i pet naših lekara i dve medicinske sestre su bile kod njih kako bi pratili operacije. Nakon toga smo i sami počeli da ih radimo, a profesor dr Jure Urbančić je sada kod nas da zajendo sa njim operacije koje radimo podignemo na jedan viši nivo kako naši pacijenti ne bi odlazili zbog takvih intervencija u druge centre“, kazao je profesor dr Dušan Milisavljević i dodao da na Klinici kojom on rukovodi nema liste čekanja za intervencije.

                     Prema njegovim rečima broj pacijenata koji ima problema sa sinosima se, inače, poslednjih godina povećava, a česti su i pacijenti sa tumorom u ovoj regiji.

                       Ljubljanski hirurg je pohvalio niške lekare  i istako da je oprema kojom raspolažu na ORL Klinici  veoma moderna.

                        „Moje kolege rade odlično. Hronični rinosinuzitis je dosta česta bolest, ima je 10 do 15 posto ljudi u populaciji, a problem je što lekovi sami ne pomažu. Lečimo to lekovima do nekog nivoa, onda idemo u operaciju, otvaramo sinuse, pružimo pomoć da se ti sinusi dreniraju. To nije bolest koja će izazvati rak, nego je bolest koja kvari kvalitet života“, kazao je dr Jure Urbančič.

                       Pacijenti nakon ovakvih zahvata idu kući već narednog dana i mogu nastaviti sa noramlnim funkcionisanjem kaže Urbančič.On je posebno naglasio da  oprema kojom raspolažu lekari ORL Klinike UKC-a veoma moderna.

                       „ Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravlja, ORL Klinika Univerzitetskog kliničkog centra Niš pre dve godine dobila je kompletnu opremu za endoskopsku sinus hirurgiju. Zahvaljujući dobroj saradnji sa kolegama iz Univerzitetske ORL klinike iz Ljubljane koji imaju zavidno iskustvo u ovoj grani hirurgije, lekari i tehničari niške ORL Klinike usavršavanje su prošli u radu na klinici u Sloveniji, a ove operacije se sada izvode i na niškoj Klinici“, istako je profesor dr Dušan Milisavljević. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.