Izvor: JUGpress.com, 23.Apr.2023, 20:27

Na Forumu mladih naučnika i  Andrej Vučković, najmlađi je govornik u istoriji Foruma

NIŠ

Forum mladih naučnika, deveti po redu, koji organizuje Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ održaće se ove godine 10.maja na Univerzitetu u Nišu. I ovog put organizatori će u Niš dovesti najbolje mlade i talentovane ljude iz cele Srbije koji će svojim pričama motivisati vršnjake da krenu njihovim stopama i posvete se znanju i naučnom radu ugledajući se naše velikane poput Tesle, Pupina, Milankovića, Mileve Marić Anštajn, koji su svojim radom menjali svet čineći >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ga boljim.

 Upravo iz tog razloga slogan ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika  je „Stazama velikih naučnika“. Pod istim nazivom održaće se panel na kome će govoriti pet maldih i  talentovanih ljudi iz  Srbije, a među njima je i Andrej Vučković, najmlađi je govornik u istoriji Foruma.

                                 Andrej Vučković ima 13 godina. Učenik je šestog razreda Osnovne škole “Čegar” u Nišu. Dobitnik je mnogih priznanja, diploma, pohvala i nagrada. U svet znanja zakoračio je kada je imao samo tri godine kada je počeo da uči engleski i nemački jezik. Nije odustao i sada se nalazi na juniorskom drugom nivou. Kada mu je bilo pet godina spojio je jezike sa sportom i počinje da trenira aikido u Školi aikida „Bušido“. Polazak u školu nije prekinuo njegovo interesovanje i posvećenost znanju i sportu. Još u prvom razredu postao je polaznik škole mentalne aritmetike „Malac genijalac“  a sada već poseduje sertifikat o završenom naprednom nivou mentalne aritmetike. Zbog nagrada na literarnim konkursima ove školske godine ide po programu za nadarene učenike IOP 3 iz srpskog jezika i književnosti. U okviru tog programa IOP – a 3 sa svojim mentorom, nastavnicom srpskog jezika učestvuje na konkursu Kletov čitalački maraton, u okviru kog piše roman. Ove školske godine učestvovao je na takmičenjima iz fizike, istorije, i Čitalića.

                                Među govornicima se ove godine nalazi i Maša Nastić,  učenica je 4. razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, odeljenja za učenike sa specijalnim sposobnostma za fiziku. Tokom školovanja takmičila se na državnim takmičenjima iz fizike i matematike sa kojih se vraćala sa pohvalama. Plasirala se i na Esperimentalnu Olipijadu iz fizike pre dve godine. Polaznik Istraživačke stanice „Petnica“ je od 2020.godine gde otkriva ljubav prema biologiji. Učestvovala je i na  godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“. Osim što je zaljubljena u nauku, Maša se bavi i baletom ali i planinarenjem.

                           Pored Andreja i Maše na spisku govornika na 9.Forumu maldih naučnika nalaze se još i  Sandra Veljković sa Elektronskog fakulteta u Nišu, Vukota Radovanović sa Medicinskog fakulteta u Nišu kao i   Ljiljana Konjević, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu i  Nikolija Bojković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.