Izvor: JUGpress.com, 28.Jul.2023, 22:46

NUNS: Predstavnici vlasti da prestanu da ponižavaju novinare

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje bahato i neprimereno ponašanje nosilaca državnih funkcija prilikom prezentacije programa „Digitalna Evropa“. Tom prilikom su u zgradi Naučno-tehnološkog parka u Beogradu svi prisutni novinari nakon izlaganja predsednice Vlade Ane Brnanić, ministra Jovanovića, ambasadora EU Emanuela Žiofrea, kao i direktorke Naučno-tehnološkog parka Gordane Danilović-Grković bili zadržani zatvoreni u jednoj sobi, i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << fizički im je bilo onemogućeno da od premijerke i ostalih prisutnih uzmu izjave nakon događaja.

Nakon izbegavanja davanja izjava i čestog targetiranja novinara, predstavnici vlasti potegli su za novom metodom – fizičkim onemogućavanjem novinara da postave pitanja i dobiju informacije. NUNS ukazuje da je poslednji trenutak da predstavnici vlasti prestanu da nipodaštavaju i ponižavaju novinare,  da ih prihvate kao ravnopravne partnere u procesu demokratizacije društva i omoguće punu slobodu izražavanja.

Premijerka Brnabić, ali i ostali političari, moraju da shvate da su novinari glas građana – glas demokratije i da mediji bez informacija ne mogu efikasno obavljati svoj posao i funkcionisati kao jedni od čuvara demokratije.

Ujedno, zabrinjava odsustvo reakcije šefa delegacije Emanuela Žofrea na ovakvo ponašanje predstavnika vlasti. Uostalom, Evropska komisija, u predlogu Evropskog zakona o slobodi medija, prepoznaje novinarstvo kao javno dobro.

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, a da se novinarima ne sme neopravdano fizički ograničavati kretanje, niti sloboda izveštavanja (član 4). Nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi (član 8), samim tim i da dozvoli da mu se pitanje postavi, da na to pitanje pruži odgovor, i dobije opravdanu kritiku svog rada. Evropski sud za ljudska prava određuje da su granice prihvatljive kritike šire za političare zbog toga što se političari neminovno i svesno izlažu detaljnoj analizi u pogledu svake svoje reči i postupka od strane novinara i javnosti, i tu kritiku moraju dopustiti.

Ovakvo ponašanje političara je dovelo da je Srbija u regionu zabeležila najveći pad medijskih Sloboda, prema izveštaju Reportera bez granica Srbija. U njemu se navodi  da je Srbija na 91. mestu, umesto prošlogodišnjeg 79. po indeksu slobode medija, i time je zabeležila pad za 12 indeksnih poena. U izveštaju stoji, između ostalog, da je pravni okvir čvrst, da se na novinare vrše  politički pritisci, a da krivična dela koja su nad njima počinjena ostaju nekažnjena, navodi se u saopštenju NUNS-a.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.