Izvor: JUGpress.com, 25.Maj.2022, 22:32

NUNS: Neprofesionalno o boginjama

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu sa LGBTQ+ populacijom i istaklo da stigmatizacija i targetiranje pojedinih grupa ne samo da nanose štetu određenoj zajednici nego remete i javno zdravlje.

Mediji bi trebalo da pristupe ovoj temi kao zdravstvenom problemu, pružajući relevantne  informacija od javnog interesa, bez širenja homofobije, ističe NUNS. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Ovakvo izveštavanje medija, naveo je NUNS, veoma  podseća na izveštavanje o HIV tokom osamdesetih godina i predstavlja realnu opasnost od jačanja stigme prema  LGBTQ+ zajednici.

Mediji bi trebalo da izveštavaju u skladu sa Etičkim kodeksom novinara Srbije, ali i da budu svesni svoje  odgovornosti kada izveštavaju o osetljivim temama.

Etički kodeks izričito kaže da “novinar mora biti  svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnoj orijentaciji, jeziku, veri, političkom i  drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu”, podsetio je NUNS.

Pored toga, NUNS je podsetio medije na njihovu ulogu i odgovornost prema društvu, i naglasio da je u ovom slučaju važno zaštiti javno zdravlje i bezbednost građanja i građanki, a da stigmatizacija jedne društvene grupe i stvaranje  zablude o načinima prenošenja bolesti doprinose sasvim suprotnom efektu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.