Izvor: JUGpress.com, 01.Maj.2021, 21:21

NUNS: Još jedan Međunarodni praznik rada medijski profesionalci dočekuju u prekarnom položaju

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da novinari i medijski profesionalci još jedan Praznik rada dočekuju u nepovoljnim uslovima za rad koji se iz godine u godinu pogoršavaju.

U istraživanju „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, koje je NUNS sproveo tokom prethodne godine, konstatuje se da je: „Poštovanje radnih prava novinara i novinarki u Srbiji je godinama unazad na izuzetno niskom nivou. Mala i neredovna >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << primanja, nedovoljna sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa prekarnim ugovorima predstavljaju stalne oblike pritiska koji podstiču širenje autocenzure, ugrožavaju nezavisnost novinara, sputavaju kvalitetno novinarstvo i favorizuju ‘tabloidizaciju’ u medijima.“

Medijski radnici već godinama unazad primaju ispodprosečne zarade. Prethodne godine, zarade su iznosile od oko 53.156 dinara neto, što je ispod prosečne zarade u privredi Srbije, koja je za oktobar 2020. iznosila 60.109 dinara neto.

Pre izbijanja pandemije manje od polovine medijskih radnika (45,2%) u našem uzorku bilo je angažovano putem standardnih, otvorenih ugovora o radu.

Veoma mali broj novinara u nasem uzorku (19,1%) obuhvaćen je sindikalnim organizovanjem dok je 78.3% njih pripada nekom od profesionalnih udruzenja.

Sve lošiji ekonomski položaj medija velikim delom je uslovljen pogrešnom poitikom države, uključujući i postojeći model državnog sufinansiranja medija na projektnoj bazi i odsustvo adekvatne zaštite novinara. To konstantno doprinosi pogoršanju ekonomskog statusa zaposlenih u medijima, kao i porastu cenzure i autocenzure. Ovakvi nepovoljni trendovi imaju kumulativno negativno dejstvo na karijerni napredak novinara, u širem smislu shvaćen kao mogućnost očuvanja profesionalnih sloboda. Otuda i u ovom istraživanju beležimo trend razmišljanja o napuštanju profesije (64%) usled ekonomskih i profesionalnih pritisaka.

NUNS ovom prilikom čestita svim kolegama i koleginicama Praznik rada u nadi da ćemo solidarno i zajedno uspeti da se izborimo za bolji položaj novinara i ostalih medijskih profesionacala dogodine, navodi se u saopštenju NUNS-a.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.