Muzej „uspomena“ na devedesete

Izvor: juGmedia, 16.Okt.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej „uspomena“ na devedesete

NIŠ – U galerijskom prostoru Kancelarije za mlade u petak će početi sa radom Muzeja objekata, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da doniraju predmete koji simbolišu devedesete godine u Srbiji.

Projekat, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, realizuju nevladine organizacije Kiosk i CESK.

Muzej objekata nastao je kao inicijativa da se sakupe, sačuvaju i objedinjeno prikažu lična sećanja građana Srbije na period 90ih godina, kada je državom dominirao režim >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Slobodana Miloševiča.

Predmeti, zapisi, audio i video fajlovi, fotografije, izjave, dokumenti i drugi tragovi prošlosti, predstavljaju osnovu muzejske kolekcije, koja će se kontinuirano uvećavati donacijama građana.

Ideja za ovakav muzej potiče od potrebe da se proces sagledavanja i razumevanja nedavne istorije dopuni svedočanstvima pojedinaca, pričama iz svakodnevnog života i ličnim iskustvima građana čiji je život bio oblikovan političkim dešavanjima tih godina.

Ratovi, inflacija, sankcije, protesti, nemiri, činili su svakodnevnicu miliona građana Srbije tokom čitave jedne decenije.

Danas, trinaest godina nakon demokratskih promena u državi, ovaj period ostaje i dalje nedovoljno obrađen i jasno pozicioniran u sagledavanjima istorijskog razvoja društva u Srbiji, kako na državnom, tako i na ličnom nivou razumevanja. Imajući to u vidu, muzej ima za cilj da otvori još jednu moguću platformu, koja će kroz direktno učešće građana u njenoj izgradnji, omogućiti pristup potpuno jedinstvenom materijalu od značaja za sagledavanje ovog perioda iz  potpuno novog ugla.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.