Izvor: JUGpress.com, 02.Avg.2022, 12:40

Muzej „grada elektronike“

NIŠ

Muzej Industrijske i tehnološke baštine koji se nalazi u sklopu Naučno-tehnološkog parka Niš otvoren je juna protekle godine i broji preko 400 eksponata. Oni najznačajniji, koji su obeležili zlatno doba Grada Niša našli su se u prvoj postavci. Izložba „Zavodi RR – EI – Koreni naprednih tehnologija“ predstavlja prvu postavku Muzeja industrijske i tehnološke baštine, i kao takva jedinstvena je u našoj zemlji, kao i sam muzej. Izložba predstavljena u Muzeju industrijske >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i tehnološke baštine u NTP Niš, rezultat je višegodišnjeg zalaganja i angažovanja članova Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija (PROMO IBiNT) kao i predsednik ovog Udruženja profesora dr Bratislava Milovanovića. Radom ovog Udruženja sačuvan je od zaborava period kada je Niš nosio epitet „grada tehnologije“. Očuvanjem prošlošti stavraju se uslovi za napred grada jer samo u slučaju kada se znaju koreni industrijskog napredtka privreda grada može, oslanjajući se na tu tradiciju, može da planira budući razvoj. I upravo na baštinjenje ovakve prošlosti Niš zasniva svoj dalji razvoj kao grad IT tehnologije.

                         U Muzeju se nalaze isključivo eksponati proizvedeni u Zavodu RR i Elektronskoj industriji od 1948. godine. Najstariji eksponat predstavlja rentgenska cev, a postavku upotpunjuju brojni proizvodi iz asortimana široke potrošnje: televizori, radio aparati, kao i literatura iz perioda EI Niš. Jedan deo eksponata je funkcionalan i na njima posetioci mogu da vide i dožive video i zvučne efekte perioda u kome su eksponati nastali.

                        U okviru manifestacije Muzeji za 10, koja je održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija,  Muzej Industrijske i tehnološke baštine otvorio je svoja vrata svima koji žele da evociraju uspomene, ali i onim mlađima koji bi voleli da se upoznaju sa nekadašnjim ,,čudima“ tehnologije.

                     „ Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija»  postoji od septembra 2017. godine i ima za cilj negovanje i očuvanje industrijske baštine i promocije naprednih tehnologija u oblasti naučno-tehnološkog i industrijskog razvoja“, kažu u ovom Udruženju i dodaju:

                     „Udruženje je osnovano radi čuvanja od zaborava i promocije značajnih dostignuća u oblasti naučno-tehnološkog i industrijskog razvoja  koja pokriva obrazovanje, nauku, istraživanja, inovacije i industrijski razvoj kroz   organizovanje aktivnosti na prikupljanju, digitalizaciji i promovisanju eksponata NTI baštine,    edukaciju građana, a posebno mladih, podsticanje kreativnog rada,  učešće u realizaciji stručnih, inovacionih i naučnih projekata u skladu sa ciljevima udruženja, javno zalaganje za objektivno vrednovanje i dodelu odgovarajućih priznanja pojedincima i timovima zaslužnih za razvoj NTI oblasti“.

                   Dva planirana projekta, u skladu sa ciljevima udruženja, su i Monografija o elektronskoj industriji u Nišu, povodom obeležavanja 70. godina od osnivanja Ei Niš (RR zavodi)  i  Monografija o naprednim tehnologijama u Regionu Niša, koja bi, pored vremena prošlih iz grada elektronike, čitaoce povela i u grad naprednih tehnologija danas.

                Osnivači Udruženja su  Bratislav Milovanović, predsednik, Predrag Petković,,   Novica Ranđelović, zamenik predsednika,  Mile Radičević i  Stela Jovanović, sekretar.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.