Izvor: JUGpress.com, 01.Dec.2020, 11:33

Monografija “Ora” šest decenija postojanja ansambla

NIŠ

“Monografija je svedok igre i pesme, folklora i nošnji, nastupa i pobeda i naših folkloraca koji su u ansambl proteklih šest decenija utkali svoju dušu. Nadamo se da će ova monografija biti i lepa uspomena na neka prošla vremena, ali i snažan putokaz u godinama koje tek dolaze”, kažu u Studentskom kulturnom centru.

ORO je ansambl narodnih pesama i igara i kao takav je osnovan daleke 1959. godine na Univerzitetu u Nišu, a od 1992. godine radi pod okriljem Studentskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kulturnog centra u Nišu. U toku 60 godina postojanja ostvario je izuzetna dostignuća i dao doprinos u afirmaciji kreativnih potencijala studenata Univerziteta u Nišu. Od  svog nastanka neguje narodne igre i pesme svih krajeva Srbije sa posebnim naglaskom na igre iz Ponišavlja i jugoistočne Srbije koje po svom temperamentu i nošnji spadaju među najatraktivnije.

                              Negujući srpsku narodnu igru, pesmu, tradiciju i običaje ansambl je nastupao u velikom broju zemalja Evrope i sveta, Austrija, Belgija, Italija, Grčka, Nemačka, Norveška, Poljska, Turska, Portugalija, Francuska, Holandija, Španija, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Kanada, Brazil, Filipini, i tamo osvajao brojna priznanja i nagrade.

                              Dva puta je proglašen za najbolji igrački kolektiv u Srbiji, 1964. i 1997. godine, a igrači ansambla su nosioci pojedinačnih najviših priznanja sa takmičenja folklora. Takođe ansambl ORO SKC-a Niš je dobitnik nagrade “11 januar”, najprestižnije nagrade grada Niša koja se dodeljuje za izuzetne doprinose i dostignuća a povodom oslobođenja grada od Turaka.

                              Tokom 60 godina više od 30.000 članova se edukovalo i predstavljalo srpsku tradiciju. Održano je više od 2.000 nastupa i koncerata. Ansambl ORO je učestvovao i učestvuje u obeležavanju najvažnijih gradskih, državnih svečanosti i kulturnih manifestacije.

                             Akademski folklorni ansambl ORO je jedan od osnivača CIOFF-a u Srbiji, “Nacionalne asocijacije međunarodnih organizacija folklornih festivala i narodne umetnosti” pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Od 2008. godine SKC Niš sa svojim folklornim ansamblom ORO osnivač i organizator “Međunarodnog studentskog festivala folklora”, koji se svakog jula održava ne samo u Nišu već u više gradova jugoistočne Srbije.

                       “ Ovo je jedan od najvećih festivala ovog tipa u regionu i najveći u Srbiji sa više od 500 učesnika iz desetak zemalja iz celog sveta, sa više od 10 koncerata, sa nekoliko defilea u različitim gradova, a sve to proprati više od 20.000 gledalaca svake godine”, ističu u SKC-u.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.