Izvor: JUGpress.com, 06.Nov.2020, 18:22

Momčilu Tošiću iz Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ srebro na Olimpijadi iz astronomije

NIŠ

Momčilo Tošić, maturant Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ u Nišu osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike čiji je domaćin ove godine bila Estonija. Njegov drug iz škole, Jovan Arizanović kao i Nikolija Cuckić, dobili su izuzetne pohvalnice. Na Olimpijadi je učestvovalo 279 učenika iz 38 zemalja.

Srebrna medalja otišla je u ruke i Đorđu Miliću, a Ognjen Stefanović i Pavle Smiljanić, učenici Matematičke >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gimnazije, okitili su se bronzom. Lazaru Tanaskoviću,

Stefanu Brankoviću i Zlatanu Vaskoviću uručene su, kao i niškim gimnazijalcima, izuzetne pohvalnice.

                    Momčilu Tošiću ovo nije prva medalja naMeđunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Prošle godine je na istom takmičenju  koje je održano u Kesthelju u Mađarskoj, Momčilo je osvojio je bronzanu medalju.

                    Na Olimpijadi iz  astronomije i astrofizike čak devet đaka iz Srbije zabeležilo je izuzetne rezultate, osvojivši dve srebrne i dve bronzane medalje, dok je petoro učesnika odlikovano specijalnim pohvalama.

                    Učenici Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ iz Niša su na Olimpijadi iz astrofizike i astronomije već postizali značajne uspehe, a javnost još pamti medalje koje su sa ovog takmičenja donosili braća Bogdan i Novak Stanojević. Sudeći po sadašnjim uspesima đaka ove gimnazije dobili su svoje naslednike.

                    Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike IOAA 2020 je ove godine usled pandemije COVID-19 otkazana. Kako bi đaci koji su prošli nacionalne selekcije ipak učestvovali na takmičenju svetskog ranga, međunarodni savet IOAA je odlučio da organizuje onlajn takmičenje GeCAA.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.