Mnogo primera kršenja Zakona o javnim nabavkama

Izvor: juGmedia, 21.Okt.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo primera kršenja Zakona o javnim nabavkama

Niš – Da li je bilo nezakonitosti u tenderima i ko sve treba da odgovara za te nezakonitosti, pitanja su o kojima se raspravljalo na javnoj debati koju je Lokalni antikorupcijski forum (LAF) organizovao pod nazivom „Antikorupcijski dijalog: zakonitost niških tendera“.

Predstavnici LAF-a su ovom prilikom istakli da postoje sumnje da su određeni tenderi u Nišu namešteni, a da pojedini nisu ni raspisani zbog jačanja monopolskog položaja javnih preduzeća.

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << koordinatorke Lokalnog antikorupcijskog foruma Valentine Krstić LAF je pravosudnim organima ukazao na nepravilnosti koje se tiču proširenje delatnosti JKP „Naisus“, zbog čega je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže izuzeta iz sistema javnih nabavki, ali je ukazano i na nepravilnosti pri raspisivanju konkursa za podršku medijskim kućama i tendera za javni gradski prevoz.

„Skupština grada donela je odluku kojom je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže poverena „Naisusu“, čime su firme koje se bave ovim poslovima stavljene u podrđeni položaj. Republička Uprava za javne nabavke je ocenila da je time prekrešen Ustav i Zakon o javnim nabavkama, i LAF je tražio od Skupštine grada da povuče spornu odluku, ali uprkos tome u Skupštini nije bilo reakcije ni vlasti ni opozicije“, izjavila je Krstić.

Ona je istakla da je nepravilnosti bilo i u konkursu za dodelu sredstava medijskim kuća koji je raspisala gradska Uprava za kulturu.

„Uslovi konkursa su bili takvi da su pojedine medijske kuće u startu eliminisane. Primera radi, jedan od uslova da pisani mediji dobiju sredstva bio je taj da lokalne vesti i informacije iz Niša objavljuju na naslovnim stranama. Takav uslov mogao je da ispuni samo jedini dnevni list koji Niš ima, ostale izdavačke kuće, razumljivo nisu mogle tako nešto da prihvate“, naglasila je Krstić.

Prema njenim rečima nepravilnosti su uočene i kod tendera za javni gradski prevoz, pošto je evidentno da su „Niš-ekspres“ i „Aerdrom Niš“ uticali da njihovi uslovi budu prihvaćeni kao uslovi konkursa.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i građanski nadzornik Dragan Dobrašinović je izjavio da je u Srbiji mnogo primera kršenja Zakona o javnim nabavkama, ali je izostao epilog, odnosno reakcija nadležnih i reakcija javnosti.

„Najveća odgovornost za te nezakonitostima je na onima koji su osmislili javne nabavke, na onima koji ih realizuju, na onima koji treba da reaguju kada se zakon ne poštuje i pravosuđu. Na žalost, u u Srbiji se procesuiraju ubice, oni koji počine saobraćajne udese, šumske krađe i slična dela, ali se ne procesuiraju oni koji su odgovorni za funkcionisanje ove države. U mnogim situacijama operativci su očajni što pravosuđe opstruira pravdu“, rekao je Dobrašinović.

On se takođe osvrnuo na nedavno završen tender za izbor gradskih prevoznika u Nišu i rekao da je taj tender klasičan primer donošenja odluka protiv interesa grada, a u interesu nekih drugih subjekata.

Pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dragomir Trninić je naglasio da je cilj ove Agencije da se u Srbiji stvori preventivni mehanizam da bi naredne godine imali manje krešenje zakona.

„Ove godine Agencija je primila 120 prestavki koje se odnose na javne nabavke, a pokrenula je 455 postupaka protiv funkcioneraData su tri predloga za razrešenje sa funkcije, izrečeno je 359 mera upozorenja i pokrenuto je 12 krivičnih prijava zbog neprijavljivanja imovine ili lažnog davanja podataka o imovinskom stanju“, rekao je Trninić i dodao da procene govore da zbog zbog nepravilnosti u postupscima javnih nabavki Srbija godišnje gubi 700 miliona evra.

Predstavnici grada Niša i gradskih Uprava odbacili su optužbe da je bilo krešnja zakona i ustava prilikom raspisivanja javnih tendera i oglasa.

Zamenik predsednika Skupštine grada Niša Nenad Stanković ocenio je navode o nameštanju tendera za izbor gradskih prevoznika, kao obične političke napade stranaka koje na izborima nisu prešle cenzus.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.