Izvor: JUGpress.com, 19.Nov.2019, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi beg od nezaposlenosti vide u privatnom biznisu

NIŠ

     Proizvodnja domaćih sokova, selidbe, otvaranje restorana, pranje tepiha, proizvodnja nameštaja od drveta, samo su neki poslova koje su učesnici radionice „Informiši se, uposli se“ ocenili kao isplative, ali su istovremeno to za njih i poslovi kojima  bi želeli da se bave u budućnosti i tako obezbede sebi sredstava za egzistenciju jer su nezaposleni.  Radionica je održana u okviru istoimenog projekta koji je Udruženje mladih sa invaliditetom „Kišobran“ >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << realizovalo uz podršku Kancelarije za mlade Grada Niša.

                      Završnoj radionici na kojoj su mladi predstavili svoje poslovne ideje prethodile su teoretska i tri radionice na terenu, organizovane sa ciljem da se mladi edukuju i osnaže za bavljenje sopstvenim biznisom.

                        Predstavnica „Kišobrana“  Biljana Ljubisavljević kazala je da su na teoretskoj radionici učesnici radionice imali priliku da nauče šta im je sve od dokumenata potrebno da bi registrovali sopstveno preduzeće ili radnju, koje korak moraju da preduzmu i koliko im je para potrebno da bi registrovali sopstveno preduzeće ili radnju.

                         „Prilikom obilaska  jedne uspešne porodične firme, potom jednog poljoprivrednog gazdinstva i radnje za proizvodnju torti i kolača, učesnici radionice mogli su na konkretnim primerima da vide kako izgleda rad u privatnom sektoru. U razgovoru su vlasnicima, mladi su saznali sa kojim problemima se susreću, kako ih prevazilaze, koje su to prednosti bavljanja privatnim biznisom, a šta je to što je teško kada se preduzetnik“, izjavila je Ljubisavljević.

                            Ona je kazala da je osnovni cilj projekta „Informiši se, uposli se“ da podstakne i ohrabri mlade da pokrenu sopstveni posao.

                            „Nezaposlenost je jedan od osnovnih problema mladih, a samozapošljavanje je jedan od načina da taj problem bude rešen. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji je 31,2 odsto. Najviše nezaposlenih je starosti izmedju 25 i 30 godina, a više od 60 odsto mladih nema nikakvo radno iskustvo. Kao glavne strategije za borbu protiv nezaposlenosti i siromaštva Nacionalna služba za zapošljavanje ističe besplatne obuke, treninge i podršku za započinjanje samostalnog biznisa u vidu bespovratnih sredstava“, rekla je Ljubisavljević.

                            Učesnici završne radionice projekta „Informiši se, uposli se“ izabrali su i najbolju poslovnu ideju. Najveći broj glasova dobio  Milice Jovanović o otvaranju poljoprivrednog gazdinstva na kome bi se uzgajali organski proizvodi, a kupci bi mogli da dodju i sami uberu proizvode koji su im potrebni.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.