Izvor: JUGpress.com, 21.Okt.2019, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miloš Grozdanović dobitnik Nagrade “Slaviša Nikolin Živković” za 2019. godinu

NIŠ

Žiri književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, koju pod pokroviteljstvom Grada Niša dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, odlučio je da ovogodišnju nagradu dodeli Milošu Grozdanoviću za rukopis romana “Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja”

Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su “bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << odredila sudbinu 20. veka”. Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazivala zlo. Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste. Saopštio je žiri koji čine Ivan Cvetanović, Velimir Ilić i Goran Živković Gorki.

Nagrađeni autor, Miloš Grozdanović, rođen je u Nišu 1984. godine. Do sada je objavio romane Yugo (2009), Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama (2011) i Mali roman o Konstantinu Velikom (2013). U saradnji sa dramskim piscem Nebojšom Romčevićem 2014. godine uredio je zbirku priča Grubb stories 2, a njegove priče prevedene su na bugarski jezik.

Osim skretanja pažnje na autora i njegovo delo, koje je stručni žiri ocenio kao umetnički najvrednije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na kultnog niškog pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, koja predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti.

Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.

Objavio je pesme Tor za šugavu ovcu (Gradina, 1979. i Niški kulturni centar, 2004), priče Grimase (Vidici, 1988. i Niški kulturni centar, 2003), a posthumno su objavljeni njegov roman Palikuća (Gradina, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), eseji Čudni šumar (Studentski kulturni centar, 1991. i Niški kulturni centar, 2004), te priče iz zaostavštine Štenad (Niški kulturni centar, 2006).

Podsećamo, književnu Nagradu Slaviša Nikolin Živković dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša od 2017. godine pod pokroviteljstvom Grada Niša i sastoji se od povelje i objavljene knjige dobitnika. Dosadašnji laureati nagrade su Zoran Pešić Sigma i Stana Dinić Skočajić.

Na ovogodišnji Konkurs prispelo je 65 poetskih rukopisa, po 15 dramskih tekstova i zbirki priča ili eseja, kao i 20 romana, a u užem izboru, pored nagrađenog Miloša Grozdanovića, našli su se rukopisi Marka Poropatića iz Beograda, Čedomira Vrlješe iz Novog Sada i rukopis Jadranke Milenković iz Niša.

Dodela nagrade za 2019. godinu biće priređena na svečanosti u Nišu do kraja ove godine.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Miloš Grozdanović – dobitnik nagrade "Slaviša Nikolin Živković"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019

Žiri književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, koju pod pokroviteljstvom Grada Niša dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, odlučio je da ovogodišnju nagradu dodeli Milošu Grozdanoviću za rukopis romana “Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja”...Žiri...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.