Izvor: JužneVesti.com, 02.Nov.2020, 09:18

Milan St. Protić: „Ovde je ideja demokratije, tolerancije i drugačijeg mišljenja neprihvatljiva“

Da li su ekstremni desničari nova politička snaga umesto Srpske radikalne stranke, kakva je njihova uloga i zašto su ponovo aktivni neke su od tema o kojima je u emisiji Kvaka 23 sa Danicom Vučenić govorio istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić.

Njegovo mišljenje je da Srbija za 30 godina nije evoluirala i da je ovde "neprihvatljiva ideja demokratije, različitosti, tolerancije, drugačijeg mišljenja i ponašanja, što svaka vlast, ponajpre Miloševićeva i ova sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zloupotrebljavaju, odlazeći u krajnost“.

"vlast demokratiju ne ceni i mi smo već duboko zagazili u političku krizu"; foto: FonetTakva situacija ga asocira na rane devedesete i jednopartijski sistem, sa jednopartijskom Skupštinom, kada su, podseća, čak i posle prvih izbora 1990. godine „desničari po ulicama razbijali mitinge demokratske opozicije“.

Primećuje da desničarske grupe "udaraju u mete koje su za režim nevažne, ne ugrožavaju ga i ne dotiču njegove glavne poluge“.

Upitan zašto policija i tužilaštvo ne reaguju, Protić je odgovorio da se ne seća da su te dve insititucije ikada delovale nepristrasno, podsetivši da su 2011. i 2012 jedva zabranjene dve organizacije, ali da se nikada nije stiglo do navijačkih grupa.

U emisiji Kvaka 23 možete čuti i šta nekadašnji lider Demokratske opozicije Srbije misli o konstatacijama u javnosti o fašizaciji, najavljenom razgovoru predsednika sa desničarima, odnosu aktuelne vlasti prema demokratiji i šansama za održavanje fer i poštenih izborima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.