Mikrorezovima do zdrave kičme

Izvor: juGmedia, 04.Jul.2015, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikrorezovima do zdrave kičme

NIŠ – Ministarstvo zdravlja poslednjih nekoliko godina Klinici za neurohirurgiju odobrilo je više od 85 novih operativnih procedura od kojih se čak 80 odsto finansiraju o trošku RFZO.

Klinika za neurohirurgiju prati svetske trendove u neurohirurgiji koliko joj smeštajni kapaciteti i opremljenost to dozvoljavaju.

Najkompleksnije hirurške intervencije na kičmenom stubu uspešno obavljaju sa minimalnim rezovima, od oko jednog santimetra. Pored pacijenata iz Srbije dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je zainteresovanih iz okruženja koji bi platili za ove operacije ali trenutno ne postoji mogućnost da im pomognu i zarade.

„Ove operacije na nervnim elementima, odnosno operativne procedure sa minimalnom lezijom tkiva i kožnim rezovima predstavljaju svetski trend u neurohirurgiji. Pacijent se oporavlja veoma brzo i ima mali broj bolničkih dana. Potpuno smo ovladali tim metodama kada je u pitanju kičmeni stub i radimo nešto što je retkost u domaćem zdravstvu – kaže direktor Klinike Nebojša Stojanović i ističe da su uspeli da se usavršavaju i pored toga što im je zadnjih 10 godina obim posla povećan za više od 100 odsto. Tako su 2006. imali 420 operacija a prošlu su završili sa hiljadu.

„Naša klinika se bavi kompletnom neurohirurškom patologijom, tumorima mozga, moždanim krvarenjima… Pored toga smo i regionalni trauma centar za područje koje pokriva dva miliona stanovnika. Sve se to odvija u istim kapacitetima kao i pre 25 godina. Povećan obim posla dovodi i do stalne amortizacije opreme a sredstva koja dobijamo od ministarstva su veoma mala ili ih skoro nema – ukazuje Stojanović i dodaje da se zbog toga treba više angažovati da im se omogući da budu konkurentni i da na osnovu svog znanja zarade novu opremu.

„Veliki broj pacijenata dolazi iz Makedonije, Crne Gore i Bugarske a morali su da budu odbijeni, jer nije dozvoljeno direktno plaćanje medicinskih usluga. Uvođenje zdravstvenih organizacija u sistem stručne a samim tim i ekonomske konkurencije, omogućilo bi brzo prepoznavanje ustanova sa visokim potencijalima u pružanju zdravstvenih usluga u odnosu na one koje imaju ograničeni nivo funkcionisanja. Zdravsto pored socijalne kategorije mora da ima i ekonomski model funkcionisanja.

KLINIKA raspolaže sa samo 42 kreveta i 13 neurohirurga što je za ovaj obim poslova jako malo ako se ima u vidu da lekari pokrivaju kompletu urgentu i neurohiruršku patologiju za celu regiju.

„Problem je i posteljni fond koji je jako mali u odnosu na frekvenciju pacijenata. Nedostatak se kompenzuje dnevnom pripremom pacijenta. Operacija disk hernija, kako lumbalnih tako i vratnih, podrazumeva hospitalizaciju najviše do tri dana. Intenzivna nega u kojoj ima 9 kreveta je permanetno sa krevetom manje u odnosu na potrebe klinike.

(Kraj)VEČERNJE NOVOSTI

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.