Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Medijana” nagrađuje najuspešnije studente i đake

NIŠ

         Gradska opština Medijana i naredne godine planira podršku parovima za vantelesnu oplodnju, kao i stipendiranje studenata i nagrađivanje talentovanih učenika, a za ove nemene je u budžetu ove gradske opštine predviđeno 25,5 miliona dinara od ukupno planiranog budžetskog iznosa od 220,9 miliona dinara za 2020.godinu. Prema rečima Radojke Stevanović, šefa Odseka za finansije, briga o deci, mladima i egzistencijalno ugroženom stanovništvu na teritoriji GO “Mediajna” >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i dalje ostaje prioritet na kome se neće štediti. Na ovaj način se mladi bračni parovi motivišu da krenu u “borbu” za potomstvo i nastavlja se akcija “za bebu više”, ali motivaciono se deluje i na mlade koji postižu izuzetne uspehe tokom školovanja ili na takmičenjima. Istovremno se štiti i stanovništvo u stanju socijalne potrebe što je prioritet opštine, pa i budžeta koji se na osnovu ovih potreba planira.

         “Nacrtom budžeta za narednu godinu predviđa sredstva  u okviru socijalne zapštite iznise 11 miliona dinara za podršku roditeljima koji dobiju treće dete. Reč je o 120.000 dinara godišnje po detetu, odnosno, po 10.000 dinara u mesečnom iznosu”, kaže Radojka Stevanović, šef Odseka za finansije.

         Za Fond “Sveta Petka” predložen je iznos od osam miliona dinara. Iz ovog Fonda se izdvaja novac za vantelesnu oplodnju, ali i za nagrađivanje ili stipendiranje najboljih studenata niških  fakulteta i nagrađivanje osnovaca i srednjoškolaca, koji su postigli uspeh na republičkim ili međunarodnim takmičenjima.

         I ove godine se u budžetu Gradske opštine Medijana nalazi novac namenjen podršci vantelesne oplodnje. Disadašnja prakasa je pokazala da se godišnje prijavi oko 15 bračnih i vanbračnih parova za pomoć. Do sada je za ove namene iz Fonda “Sveta Petka” izdvajano prosečno oko tri miliona dinara. Od osnivanja Fonda, 2005. godine, uz podršku Opštine za vantelesnu oplodnju, rođeno je 10 beba.

           Sredstva iz Fonda “Svetga Petka” namenjena su i jednogodišnjem stipendiranju najboljih studenata na niškim fakultetima i to u pojedinačnom iznosu od 12.000 dinara mesečno. Talentovani učenici osnovnih i srednjih škola, koji postižu uspehe na međunarodnim ili domaćim takmičenjima iz Fonda dobijaju nagradu do 20.000 dinara.

Ovaj tekst je deo projekta koji sufinansira Gradska opština Medijana

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.