Izvor: JUGpress.com, 24.Apr.2023, 16:59

Maturski bal sa školskim policajcem

NIŠ

Matursko veče za učenike završnog razreda u gimnazijama i srednjim stručnim školama predstavlja krunu njihovog školovanja. Već se zna da je to veče koje će pamtiti i čuvati u najlepšim sećanjima. Upravo iz toga razloga „maturski balovi“ se u svim školama očekuju sa nestrpljenjem, a pipreme su već uveliko počele. Za restoran u kome će se proslaviti generacijski rastanak zaduženi su saveti roditelja u školama jer su oni ti koji biraju mesto i koliko će sve to >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koštati. Doduše, na njihov račun pada i garderoba maturanata. Za  mir na proslavi postaraće se sami restorani koji imaju svoja obezbeđenja, ali direktori niških srednjih škola i gimnazija smatraju da oni neće imati pune ruke posla jer veruju u svoje đake i njihovu zrelost. I pored toga neće baš sve biti prepušteno slučaju pa će se maturantima na njihovom balu pridružiti i školski policajac. U nekim školama u saradnji sa Policijskom upravom biće održana i predavanja za učenike šta se sme, a šta nikako ne sme da se desi.

                             U Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ matursko veče sa nestrpljenjem očekuje 180 maturanata.

                              „Matursko veče će ove godine biti proslavljeno kao i ranije sa tom razlikom što su neke stvari regulisane i zakonskom regulativom. Odluku o organizovanju matutske večeri doneo je Učenički parlament, a kao organizatori se sada javljaju pored učenika i njihovi roditelji u saradnji sa školom. Gde će se održati matursko veče zavisilo je od cene,ali i od prostora jer smo mi škola koja ima puno učenika“, kaže Jelena Milošević, direktorka Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

                             Ona dodaje da očekuje od svojih učenika da i te večeri pokažu da su zreli i da zaslužuju da zakorače u svet odraslih tako da ne očekuje neprijatne scene i veruje da ih neće biti.

                            „Oni su u neku ruku već na maturskoj ekskurziji pokazali da možemo da im verujemo jer je sve proteklo u najboljem redu. Verujemo da će tako biti i sada“, kaže direktorka Jelena Milošević.

                             Dodala je da gimnazija već dve godine unazad imaju dogovor sa Policijskom upravom u Nišu čiji pripadnici pre maturske večeri dođu do škole i održele konsultativni razgovora sa  maturantima. Oni im objasne pravila ponašanja , šta  je ono što treba, šta ne treba i šta se sankcioniše.

                             „Do sada nikada nije bilo većih problema. Restoran  ima svoje obezbeđenje a sa učenicima će biti i naš školski policajac. To je regularno obezbeđenje za to veče. Strogo se sankcioniše unošenje alkoholnih pića i to je zabrana i podleže sankacionisanju, ali ono što mi želimo jeste da im ukažemo poverenje“, ističe direktorka Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

                             Organizacija je završena, restoran izabran, obezbeđenje je tu, zna se šta se sme a šta ne. Sada su na redu rdoitelji koji će i ove godine za maturske večeri morati da odreše novčanike i svojim princezama i primčevima ispune želje kada se radi o garderobi.

                             „Ono što je sigurno to je da bez 200 do 300 evra nećemo moći da prođemo kada se radi o maturskoj večeri, a verovali ili ne svečano odelo je mnogo skuplje od večere u restoranu. Samo za odelo mora da se izdvoji od 10 do 16 pa i više hiljada dinara. Kada se na to dodaju i cipele ili patike što je sada modernije cena samo raste“, kaže otac jednog niškog maturanta.

                          Devojčice će potrošiti malo više jer samo za svečanu haljinu moraće da izdvoje i do 20.000 dinara. Tu su i svečane sandale ili cipele, pa frizura, šminka, nokti, torbica, nakit. Nabrajanju nigde karaja a sve to košta. Doduše roditelji su prilično popustvljivi uz izgovor da se „maturski bal“ ne dešava svake godine i da je vredan pamćenja jer se i oni svog rado sećaju. (kraj) VP/ SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.